Filip en Daniëlle laten na 31 jaar De Naelde in Kanegem over: “Half jaar ontstressen”

Filip De Rycke en Daniëlle Coussée (links) met de overnemers Yannick Lefranc en Eddy Deprez. © TVW
Redactie KW

Na 31 jaar nemen Filip De Rycke en Daniëlle Coussée op 30 juni afscheid van De Naelde om het wat rustiger aan te doen. Ze laten het restaurant over aan het Roeselaarse koppel Eddy Deprez en Yannick Lefranc. “We danken onze klanten van harte voor het jarenlange vertrouwen. Bij onze opvolgers zijn ze zeker in goede handen.”

Daniëlle Coussée (52) en Filip De Rycke koesteren al een tweetal jaar de ambitie om het iets rustiger aan te doen, terwijl Yannick Lefranc (50) en Eddy Deprez (52) op zoek waren naar een restaurant, omdat hun aflopend handelscontract in de Roeselaarse taverne De Kleiputten niet wordt verlengd. “We hebben elkaar gevonden dankzij onze gemeenschappelijke boekhouder”, zeggen de koppels. “We hebben het voorbije jaar wel tien kandidaat-overnemers over de vloer gekregen, maar bij Yannick en Eddy had ik meteen het gevoel: zij worden het“, zegt Daniëlle.

Een hele opluchting voor het Roeselaarse koppel. “Immobiliënkantoor Casa Holding wenst een verkaveling met luxevilla’s te realiseren en wil zijn maatschappelijke zetel uitgerekend in het horecapand onderbrengen. Zij zijn eigenaar, dus ben je snel uitgepraat”, zeggen Eddy en Yannick, die hun restaurantdroom nu verder gestalte kunnen geven in Kanegem.

Dezelfde bereidingen

De bestaande klanten van De Naelde, tevens als tearoom uitgebaat, hoeven geen schrik te hebben: er komt geen resolute ommezwaai. “We hanteren een vergelijkbare kaart en dezelfde principes. Wie verlekkerd is op de scampi maison en de zalm op wijze van de chef van mijn collega zal die ook bij ons kunnen bestellen”, aldus nog Eddy. En toch was het met het domein van De Naelde in de Oosthoekstraat geen liefde op het eerste gezicht. “Bij ons eerste bezoek leek het allemaal zo groot. Maar uiteindelijk doen we het met 80 plaatsen binnen en 80 op het terras en dat is vergelijkbaar met wat we vroeger in Roeselare hadden.

Ik heb er misschien nog het meest van afgezien, maar mijn tranen zijn al wat opgedroogd – Daniëlle Coussée

Filip en Daniëlle hebben intussen de aartsmoeilijke beslissing om De Naelde over te laten enigszins verwerkt. “Mijn tranen zijn al wat opgedroogd”, zegt Daniëlle. “Ik heb er misschien nog het meest van afgezien, terwijl het wel Filip zijn ouders waren die het restaurant uit de grond stampten.”

Locatie 250 jaar oud

Begin jaren 80 bouwden Willy De Rycke en Leona Vanderhaeghen een oude herberg-kleermakerszaak om tot tearoom De Naelde, verwijzend naar de toenmalige straatnaam Naeldehoek. “Deze locatie is wel 250 jaar oud”, zegt Filip. “Mijn vader kon amper van zijn levenswerk genieten, want drie jaar na de opening werd een hartaderbreuk hem op zijn 46ste fataal. Vers van de hotelschool nam ik de zaak samen met mijn moeder in handen.”

De voorbije drie decennia bouwden hij en Daniëlle De Naelde uit tot een volwaardig restaurant met een trouw publiek. De parking werd vergroot en het koppel bouwde een huis op het domein, waar hun opvolgers nu komen wonen, samen met de jongste twee van hun drie kinderen Matthias (28), Arne (26) en Silke (21).

Meer tijd met kroost

Na in totaal bijna 40 jaar in de horeca te hebben gewerkt – ze leerden elkaar trouwens kennen in de periode dat ze beiden in ‘t Gisthuis in Meulebeke werkten -, wensen de Kanegemnaren nog niet aan hun professionele toekomst te denken. “We willen nu eerst zes maanden stoom aflaten en meer tijd spenderen met onze kinderen Gracia (29) en Laurens (26), die in Tubize woont, en de kleinkinderen Emile (3) en Josephine (10 weken). Gracia en Laurens zijn het die ons over de streep hebben getrokken om dit drukke leven voor bekeken te houden. Laurens, die als piloot voor Ryanair vliegt, stak wel graag een handje toe, maar hij baalde vaak van de stress in en rond de keuken”, aldus Daniëlle. “Ik wil weer festivals meepikken”, zegt Filip. “Op 10 juli ga ik met de kinderen naar Rammstein in Brussel, daar kijk ik enorm naar uit.”

Niet weg uit Kanegem

Drie weekends in juni lopen Eddy en Yannick in bij De Naelde. Op 30 juni nemen Filip en Daniëlle afscheid. “We danken onze klanten van harte voor het jarenlange vertrouwen. Bij onze opvolgers zijn ze zeker in goede handen. Met sommigen zullen we hier wel nog eens iets komen eten of drinken, we verdwijnen tenslotte niet uit het Kanegemse leven. Onder meer wat Kanegem Bebloemd betreft, zal je zeker nog van ons horen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier