Filip Debacker is Sint-Elooisdeken van Schuiferskapelle: “Hard werken én genieten”

Filip Debacker: "Uiteraard kijk ik nu al uit naar het feest." © WME
Redactie KW

Eind november mag Filip Debacker zich de Sint-Elooisdeken van Schuiferskapelle noemen. De landbouwer kreeg twee jaar geleden de vraag om zich een jaar lang als deken in te zetten. Hij zei meteen ja.

Filip Debacker (51) is een landbouwer in hart en nieren. Hij baat samen met zijn vrouw Greet Verstraete en zoon Stijn een dubbel landbouwbedrijf uit. “We hebben elk onze eigen passie”, vertelt Filip. “Zo hebben we mestvarkens, melkkoeien en vleesvee, waarmee mijn vrouw zich vooral bezighoudt. Daarnaast is er de akkerbouw, wat mijn passie is. We zijn gespecialiseerd in industriegroenteteelt. Op vlak van kolenteelt zijn we momenteel zelfs de grootste producent in savooikool en witte kool voor de diepvriesindustrie. Momenteel zijn we trouwens druk bezig om de kolen binnen te halen, een werkje dat toch 2,5 maanden in beslag neemt. Ook onze zoon helpt mee in het bedrijf, al is hij ook deeltijds aan de slag tussen de legkippen.”

Onmiddellijk ja gezegd

Hoewel Filip eigenlijk nét op het grondgebied van Ruiselede woont, voelt hij zich een echte Kapellenaar. “Ik ben hier naar school geweest, ga er al jaren naar de dekenfeesten en ben dus echt thuis in Schuiferskapelle. Hier is het traditie om het ene jaar een deken tussen de zelfstandigen te zoeken, het andere jaar is dat een landbouwer. Twee jaar geleden stelde Ludo De Marez me de vraag of ik dit jaar de deken wou zijn. Ik heb onmiddellijk ja gezegd. Ook mijn vrouw is erg enthousiast.”

De dekenfeesten zijn echt een hele mooie traditie, die niet verloren mag gaan

Voor Filip was die ja een evidentie. “De dekenfeesten zijn echt een hele mooie traditie, die niet verloren mag gaan. Het is iets van deze regio, in Aalter bijvoorbeeld kennen ze dat al niet meer.”

Feesten regelen

Filip kijkt alvast uit naar het feest van zaterdag 30 november. “Het begint met een eucharistieviering, daarna volgt een receptie en aansluitend is er een etentje met een avondfeest. De feesten organiseer ik nu in samenwerking met de KVLV. Zo heb ik zelf de dj geselecteerd en het menu uitgezocht. Daarvoor heb ik wel even overleg gepleegd met mijn echtgenote. Ook de uitnodiging is in handen van de deken. Er is een vaste lijst van genodigden, geselecteerd door de KVLV. Daarnaast mag de deken aanvullen met een eigen lijst van genodigden. Uiteraard kijk ik nu al uit naar het feest. We werken als landbouwers erg hard, maar gaan ook graag eens uit.”

Zoals de traditie het wil, moet ook Filip nu een keuze maken voor de Sint-Elooisdeken die in 2021 de fakkel zal overnemen. “Ik had meteen iemand in gedachten. De opvolger heeft de taak vlot aangenomen, de traditie kan dus voortgezet worden“, geeft Filip Debacker trots mee.

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier