Poperingenaar Filip Cuvelier (53) was amper 21 toen hij in het Vijverhof begon. "Ik was net gehuwd en mijn schoonouders zocht een commerce. Dat was zo bij ons: als je trouwde, moest je een beetje commerçant in jou hebben", lacht hij. Filip, boekhouder van opleiding, werkte toen al mee in de zaak van zijn schoonouders en leerde koken in het vormingsinstituut. "Ondertussen sta ik niet meer achter de kookpotten, maar ik volg de samenstelling van de menu's nog altijd op de voet. Vooral de kwaliteit van de producten is voor mij essentieel."
...

Poperingenaar Filip Cuvelier (53) was amper 21 toen hij in het Vijverhof begon. "Ik was net gehuwd en mijn schoonouders zocht een commerce. Dat was zo bij ons: als je trouwde, moest je een beetje commerçant in jou hebben", lacht hij. Filip, boekhouder van opleiding, werkte toen al mee in de zaak van zijn schoonouders en leerde koken in het vormingsinstituut. "Ondertussen sta ik niet meer achter de kookpotten, maar ik volg de samenstelling van de menu's nog altijd op de voet. Vooral de kwaliteit van de producten is voor mij essentieel."Wie het Vijverhof 33 jaar geleden bezocht, kon op het aangename terras aan de oevers een kleine snack eten. "Maar er lagen geen witte nappen. Gelukkig kon ik mijn vrouw overtuigen om de tafels wat meer aan te kleden en de menukaart aan te passen. Ik herinner me de eerste klanten na die switch nog als gisteren: voorzichtig eens binnen komen kijken en terug weg (lacht). Uiteindelijk is het wel allemaal goed gekomen."Filip nam in een ruk ook de feestzaal - vroeger ingericht als dancing - onder handen. Een schot in de roos, zo bleek, want het Vijverhof groeide snel uit tot de zaal bij uitstek voor huwelijks- en communiefeesten. "Geloof me: ze kwamen van ver om hier te trouwen", zegt Filip. "We hebben er later voor gekozen om enkel op zondag het restaurant nog open te houden, maar ik heb het gevoel dat er vandaag meer nood is aan een bistro. Met een 'hippere' menukaart, om weer jongeren aan te trekken."Het was Filips wens om zijn kinderen het Vijverhof te zien overnemen, maar zij kozen voor andere uitdagingen: Vincent is zaakvoerder van café Passé en cocktailbar Calavera in Wevelgem en Charlotte runt hotel Bell-X. Enkel Laurent gooide het over een compleet andere boeg en ging rechten studeren. "Dus moesten we het domein wel te koop zetten. Nagenoeg meteen boden verschillende kandidaten zich aan, maar ik ben heel tevreden dat Stéphane de nieuwe eigenaar wordt", aldus Filip. "Het Vijverhof is bij hem in uitstekende handen. Ik ben er zeker van dat hij er een nieuwe dynamiek in zal brengen, zonder de bestaande klanten uit het oog te verliezen."Zelf zal hij het de komende jaren wat rustiger aan kunnen doen. "Al zit dat niet meteen in mijn aard", lacht hij. "'s Morgens verzorg ik bijvoorbeeld mee het ontbijt in het hotel van Charlotte. Ik ben wel van plan om de kat eventjes uit de boom te kijken, maar zal mijn kinderen links en rechts zeker een handje toesteken."Over de vraag waar hij met veel plezier op terug zal kijken, hoeft Filip niet lang na te denken: "De integriteit van de mensen waarmee ik mocht samenwerken. Het personeel hier is door de jaren heen een hechte vriendengroep geworden. Gelukkig blijft ook iedereen hier aan boord, zelfs Thérèse Valcke die ik hier 35 jaar gekend heb. Deze nieuwe stap wordt ook voor hen een grote uitdaging, maar ik neem met een gerust hart afscheid. Het Vijverhof gaat een rooskleurige toekomst tegemoet, daar ben ik 100 procent van overtuigd."