Filip Claeys overleeft val van 50 meter in ravijn: “App van Maggie De Block heeft mijn leven gered”

Filip Claeys liep een open beenbreuk op aan zijn scheenbeen en breuken aan de knie, twee ribben en ruggenwervel. © TP
Redactie KW

Filip Claeys (47) uit Westrozebeke kroop door het oog van de naald: tijdens een vakantie in Zuid-Tirol belandde hij op een gehuurde mountainbike in een ravijn.

“We gaan elk jaar met vrienden naar Italië op motorvakantie”, vertelt Filip. “Op 19 juni besloten we om een recreatief ritje te doen in de bergen op gehuurde mountainbikes. Na 45 km sloegen we een smal steil straatje in, dat bestemd was voor mountainbikers. Toen ik over een boomwortel reed, sloeg mijn achterwiel weg en duikelde ik de ravijn in.”

“Ik viel een 50-tal meter en belandde tegen bomen en rotsblokken. Doordat ik op een bepaald moment mijn armen en benen open sloeg, kwam ik tot stilstand. Ik kon op het nippertje nog enkele takjes vastgrijpen om te voorkomen dat ik nog dieper zou vallen. Toen ik naar beneden keek, zag ik een afgrond vol rotsen. Mijn been bloedde hevig en mijn voet hing los. Ik begon te roepen naar mijn vrienden, zodat ze mij zouden terugvinden. Het was verschrikkelijk zwaar om mezelf aan die takjes vast te houden.”

App 112 BE

“Toen ze bij me waren, moest ik bijna lossen. Ze hebben me achteruit getrokken en op een plattere steen gezet. Het was een groot probleem om de hulpdiensten te verwittigen, want wij spreken geen Italiaans. De telefoon van een vriend was plat en op de telefoon van een andere werkte de locatiebepaling niet. Ondertussen vond een vriend mijn tas, waarin mijn telefoon zat. Daarna drukte ik op de app 112 BE, die mijn locatie doorgaf aan de hulpdiensten. Die app, die ingevoerd is door Maggie De Block, heeft mijn leven gered.”

Na een tijdje arriveerden de hulpverleners bij de ravijn en werd Filip afgevoerd naar een Italiaans ziekenhuis, waar hij de eerste zorgen kreeg. “Ik liep een open beenbreuk op aan mijn scheenbeen en breuken aan de knie, twee ribben en ruggenwervel. Ik zal gelukkig volledig herstellen, maar het zal veel tijd vragen. Ik word nu goed verzorgd in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier