Filip Blanckaert uit Ingelmunster: dokter die zorg draagt voor je gezondheid én voor je wijn

Filip in zijn wijnkelder met één van zijn pareltjes in de handen. (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Een dokter die een glaasje lust, dat is niet zo vreemd. Veel ongewoner is het dat je huisarts ook een gediplomeerde sommelier is. Filip Blanckaert uit Ingelmunster is zo’n dokter. Hij is zodanig gepassioneerd door wijn, dat hij straks in zijn huis een bescheiden wijnzaak begint. “Elke wijn heeft zijn eigen verhaal, en dat verhaal wil ik vertellen.”

Filip Blanckaert is al zo’n 25 jaar huisarts in Ingelmunster. Zijn vrouw Friedel Vantomme runt een apotheek in Oostkamp. Het gezin woont in de dokterspraktijk Beukendreef in de Stationsstraat, samen met de drie kinderen Mathias, Olivier en Louise. Velen kennen Blanckaert als gemeenteraadslid van CD&V, maar slechts weinigen weten dat hij een grote wijnliefhebber is.

“Als student geneeskunde deed ik mijn stage bij Urbain Boutelegier, een huisarts in Brugge die een enorme wijnliefhebber en wijnkenner was en die toen ook begon met een wijnhandel, in de Baron Ruzettelaan in Brugge. Die zaak werd nadien overgenomen door zijn zoon Olivier”, vertelt Blanckaert. “Enkele jaren nadat ik huisarts in Ingelmunster was geworden, werd ik in 2000 lid van de wijnvereniging Muselet. Iedere maand kwamen we samen, en één keer per jaar bezochten we een wijnstreek in Frankrijk.”

“Vier jaar geleden begon ik aan de opleiding voor sommelier bij Syntra West in Roeselare – een prachtige opleiding, met gedreven leerkrachten. We hadden elke week les. Ik begon met de basisopleiding aspirant-sommelier: hoe maak je wijn, hoe leer je wijn proeven… Mijn vrouw volgde die opleiding ook, en we behaalden allebei het diploma van aspirant-sommelier. Toen is mijn vrouw gestopt, maar ik ben doorgegaan. De verdere opleiding had betrekking op de landen en de wijnstreken. Nu ben ik lid van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers. Daar kan ik mij nog meer uitleven.”

‘Vinum et Plura’

Filip studeerde af als gediplomeerd sommelier en kan dus als sommelier in een restaurant gaan werken.

“Dat zal niet gebeuren”, lacht de huisarts. “Ik ben wel van plan om met een bedrijfje te beginnen, waar ik proeverijen kan organiseren, les kan geven aan een kleine groep mensen, en een beperkt aantal wijnen kan verkopen. Geen grote hoeveelheden hoor, gewoon uit hobby. Als je iets aanbiedt, dan moet je het toch ook ter plaatse hebben en kunnen verkopen. Dat is mijn droom voor 2023, en mijn vrouw steunt mij voluit. Aangezien onze nieuwe artsenpraktijk in de Bollewerpstraat tegen de zomer klaar zal zijn, komt er in ons huis op de benedenverdieping plaats vrij. We overwegen daar een degustatielokaal te maken. We hebben al een naam: Vinum et Plura, Latijn voor ‘wijn en meerdere dingen’. En dat is het ook, want iedere wijn heeft zijn eigen verhaal. Ik wil vooral een verhaal rond de wijn vertellen. Sommige verhalen zijn zo boeiend, en dat is vaak interessant voor de mensen die zo’n wijn drinken.”

Ruimere visie

“Mijn visie op wijn is ruimer geworden sinds ik sommelier ben. Ik kan veel meer wijnen waarderen. Fundamenteel ben ik wel nog altijd een rodewijndrinker. Mijn favoriete wijnland blijft Frankrijk en mijn favoriete streek de Côtes du Rhône. En wat die opleiding betreft: die bestond uit verrassend veel theoretisch studeerwerk én leren proeven. Het gaat niet over wat je zelf lekker vindt en graag drinkt, want ook wijn die je niet graag drinkt kan wel degelijk goede wijn zijn. Het belangrijkste is en blijft: welke wijn is goed gemaakt? Ik leerde vooral veel bij over aardrijkskunde. Over de grond, de bergen, de invloed van de zon, winden en zeestromingen, over biologische en biodynamische wijnbouw, enzovoort.”

Zoals een auto

“Ik heb mede door mijn opleiding ook ontdekt dat er in iedere prijscategorie heel goede wijn bestaat. Bij relatief goedkope wijnen kan je ook goede producten hebben. In een café of restaurant kan je wel eens een zure wijn krijgen, maar zoiets kan niet – volgens mij toch – want je hebt nu ook goedkope wijn die wel degelijk goed van kwaliteit is.”

“Wijn moet niet duur zijn. Dure wijn kopen kan iedereen, maar een goede wijn vinden tegen een normale prijs is niet evident. Rond de tien euro per fles kan je wel al heel goede wijn hebben. In iedere prijscategorie zit er goede wijn, maar op een bepaald moment betaal je ook de naam erbij. Dat is net hetzelfde als wanneer je een auto koopt. Er is een stijging qua prijs, maar er is ook een platform, en boven dat platform betaal je vooral de naam.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier