Fietspad Roeselarestraat in Staden wordt aangepakt

Het college van burgemeester en schepenen nam op vraag van de bevolking de aanpak van het fietspad in de Roeselarestaat in Oostnieuwkerke in de beleidsambities op. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Het college van burgemeester en schepenen stelde maandag in Het SWOK zijn beleidsambities voor de periode 2020-2025 aan de bevolking voor. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) was er tijdens het participatietraject heel wat aandacht voor duurzaamheid. Dat resulteert onder andere in de geplande invoering van een duurzaamheidsbelasting die de bestaande milieubelasting moet vervangen.

De gemeente organiseerde in elke deelgemeente een gesprekstafel met de bevolking terwijl er ook een online participatieplatform in het leven geroepen werd. Zowel op de gesprekstafels als online vonden inwoners alle prioriteiten en ideeën van het schepencollege terug. Per voorstel konden ze hun mening laten horen, suggesties formuleren en zelf ideeën toevoegen.

“Vooral milieu en duurzaamheid sprongen er op zowel gesprekstafels als online uit”, weet burgemeester Vanderjeugd. “Zo kregen we geen negatieve reacties op het participeren in windmolens en stelden deelnemers aan het traject zelfs voor om die op het recyclagepark te plaatsen.”

In plaats van milieubelasting

“Het plan van de gemeente om een duurzaamheidsbelasting in te voeren die de milieubelasting moet vervangen werd bijgestuurd. “Gezinnen en bedrijven betalen tot nu 65 euro milieubelasting, wie ouder is dan 65 betaalt 40 euro”, licht de burgervader toe. “We wilden dit vervangen door een duurzaamheidsbelasting van 80 euro voor alleenstaanden en 120 euro voor gezinnen en bedrijven. Om tot een eerlijker verdeling te komen wordt de duurzaamheidsbelasting evenwel gekoppeld aan de onroerende voorheffing waardoor er zal betaald worden volgens huis en uitstoot.”

“Daardoor zouden we jaarlijks 260.000 euro meer aan onroerende voorheffing innen. Dat geld kunnen we onder andere spenderen aan het voorzien van leds in de openbare verlichting. Een kost die we op 1 miljoen euro ramen. Tegen het eind van de legislatuur zou het grootste deel van die verlichting met ledlampen moeten uitgerust zijn.”

Fietspad in Roeselarestraat

Op vraag van de bevolking werden tijdens het participatietraject ook een aantal zaken aan de beleidsambities toegevoegd. “Zo was er veel vraag naar het aanpakken van het fietspad in de Roeselarestraat en de heraanleg van de Houthulststraat, inclusief riolering en wegdek”, stelt de burgemeester. “Beiden werden in de beleidsambities opgenomen en zouden respectievelijk 350.000 en 1,4 miljoen euro kosten.”

Het bestuur plant voor de periode 2020-2015 voor 11 miljoen euro aan investeringen. Een flink pak daarvan gaat naar wegeninfrastructuur. Zo is er 1.137.000 euro voorzien voor aanpak van riolering en wegdek in de Bruggestraat en is er 660.000 euro begroot voor een verbindingsweg rond Westrozebeke. Andere belangrijke investering is de bouw van een nieuwe zaal Zonneheem die ook onderdak moet geven aan het Oostnieuwkerkse jeugdhuis. Een investering die goed is voor 2,7 miljoen euro.

“De gemeente zal geen nieuwe leningen aangaan en moet op het eind van de rit een overschot van 5 miljoen euro op kasbasis hebben”, stelt Francesco Vanderjeugd. Een aantal gebouwen die eigendom zijn van de gemeente zullen deze legislatuur van de hand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier