Fietsliefhebbers verenigen zich in nieuwe fietsclub De Damberdstampers

Leden van de nieuwe fietsgroep De Damberdstampers bij een van hun eerste uitstappen. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Onder de naam De Damberdstampers werd een nieuwe fietsploeg gestart. De groep bestaat uit enkele spelers en ex-spelers van voetbalploeg FC Damberd. Spijtig genoeg overleed dinsdagnacht Fabian Braekevelt, de initiatiefnemer achter de club, aan een hartfalen.

Tijdens de eerste lockdown zijn enkele spelers en ex-spelers van FC Damberd begonnen met fietsen. “Dit om onze conditie voor de competitiestart te onderhouden. Er mocht enkel nog gewandeld en gefietst worden die periode en zo hebben we stelselmatig meer geïnteresseerde fietsers gekregen die ook wensten mee te fietsen”, vertelt mede-initiatiefnemer Kenneth Vanden Broucke. “Het mooie weer tijdens die periode zal er zeker mee te maken hebben dat wij direct heel wat mensen op de fiets gekregen hebben. Toen de horeca opnieuw open mocht is door de vele interesse het idee ontstaan om een recreatieve fietsploeg op te starten.”

Samen met Fabian Braekevelt, Pieter Spiessens en Davy Demeyere stak Kenneth de koppen bij elkaar om te kijken wat er nodig was om deze ploeg op te richten. Dankzij de steun van enkele sponsors werd de ploeg boven de doopvont gehouden.

Gezellige bende

“De vele interesse was meteen voelbaar bij de inschrijvingen. Momenteel hebben wij een ledenlijst van 23 personen met een diversiteit van leeftijden die zorgt voor mooie verhalen tijdens het rijden”, gaat Kenneth verder. “Tijdens de eerste ritten bleek al snel dat de groep te groot was. We hebben ons dan opgesplitst in twee groepen: een groep die gezamenlijk aan een praattempo toeren van circa 60 kilometer rijdt, en een tweede groep waar praten iets moeilijker wordt met gemiddelden van meer dan 30 kilometer per uur in een rit van ongeveer 80 à 100 kilometer.”

De ritten vinden plaats op zondagvoormiddag, maar soms wordt er ook onderling afgesproken om in de week of de zaterdag een rit te rijden. “We spreken niet graag over A- en B-ploeg omdat wij willen zorgen dat het altijd mogelijk is om te switchen van groep. De kloof mag niet te groot worden, want we blijven natuurlijk een gezellige bende. Ook voor eventuele nieuwe leden moet het altijd mogelijk zijn om snel in te pikken gelijk welk niveau die persoon heeft. Graag hadden we zeker nog enkele leden verwelkomd alsook wat vrouwelijke leden, want nu bestaat de groep enkel uit mannen”, besluit Kenneth.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier