Fietsen langs het Kortemarkse oorlogsverleden op Open Monumentendag

Gids Eric Kellens neemt op Open Monumentdag, zondag 13 september, twee keer 20 mensen op sleeptouw tijdens een fietstocht door Kortemark. © JS
Redactie KW

Op 13 september doet Kortemark naar goede gewoonte terug mee met Open Monumentendag. Dit jaar staat deze dag volledig in het teken van de wederopbouw na de Groote Oorlog. En zoals het hoort, verloopt de dag coronaproof … op de fiets.

Gids Eric Kellens uit Torhout neemt twee keer een groep van 20 mensen mee op sleeptouw door Kortemark, op zoek naar verhalen over hoe onze dorpsgenoten van vroeger de wederopbouwperiode hebben beleefd.

“Ikzelf ben afkomstig van Melle maar door mijn huwelijk met Monique Vandenberghe leerde ik Kortemark kennen”, vertelt Eric. “Aangezien ik hobbyfotograaf was, kwam ik al snel terecht bij diaclub Kordial en later leerde ik het Kortemarkse verenigings- en cultuurleven nog beter kennen door bestuurslid te worden van toneelkring Gudrun.”

“De interesse voor de Eerste Wereldoorlog is er gekomen doordat mijn grootvader deel uitmaakte van het regiment dat Kortemark bevrijdde. Daarnaast leerde ik via mijn schoonfamilie ook heel wat over het Handzaamse oorlogsverleden en de bombardementen die er in 1917 plaatsvonden.”

Retrofietsen

“De vraag om te gidsen in Kortemark, met de nadruk op de wederopbouw, kwam van de cultuurdienst van de gemeente zelf. De plannen lagen al klaar nog voor corona de kop opstak. Om alles zo veilig en vlot mogelijk te laten verlopen, besloten we de gidsbeurt per fiets te laten plaatsvinden. Om wat meer in de sfeer van de jaren 20 te komen, gebeurt de fietstocht op echte retrofietsen en is de link naar de periode na 1918 helemaal gelegd.”

“We starten aan De Beuk en we fietsen via de Pereboomstraat en de Hemelstraat naar Werken en onderweg bekijken we eerst het agrarisch gedeelte, met de wederopbouw van de vele boerderijen. Als we terugrijden via Zarren kunnen we wat dieper ingaan op het industriële gedeelte van de gemeente.”

Anderhalve meter

“Vragen zoals wie instond voor de wederopbouw, waar de inwoners verbleven tijdens de wederopbouw en wat er überhaupt nog rechtstond na de oorlog, die worden tijdens de 17 km lange tocht allemaal beantwoord.”

“We volgen de veiligheidsvoorschriften van de gemeente en op de fiets kan dat perfect. Tussen elke fietser die achter elkaar rijdt, zit zeker anderhalve meter en enkel de bubbels kunnen naast elkaar rijden. Het aantal stopplaatsen is beperkt, maar de deelnemers zullen zeker niet op hun honger blijven zitten wat betreft de verhalen. De fietstocht is ook digitaal beschikbaar via de erfgoedapp van Faro”, besluit Eric. (JD)

Open Monumentendag vindt plaats op zondag 13 september. De fietstochten starten om 9 uur en om 14 uur aan De Beuk. Inschrijven kan via cultuur@kortemark.be of 051 56 61 08.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.