Fietsbieb opent tijdens Wieltjesfeesten

Van links naar rechts: Pol Maxy, Willy Ugylle, Johan Druart, Berenice Bogaert, Pierre Vandeputte, Vincent Dumortier, Jan Hanssens, Peggy Maerten, Frans Vander Beken en Johan Vander Beken. (Foto WO)
Redactie KW

Kinderen groeien als kool en voor je het weet, is het leuke fietsje dat je vorig jaar voor zoon- of dochterlief kocht, alweer te klein. Telkens weer een nieuwe fiets kopen, is voor veel gezinnen een dure en niet vanzelfsprekende investering. Gelukkig zorgt de Fietsbieb Menen voor een betaalbare oplossing.

Tijdens de Wieltjesfeesten op zaterdag 7 september zet de Fietsbieb voor het eerst haar deuren open. Vanaf 10 uur kan iedereen kennismaken met het ruime aanbod kinderfietsen. De fietsuitleendienst is een initiatief van Beweging.net en bevindt zich in de Poststraat 9 in Menen, aan de achterkant van het voormalige belastinggebouw. Elke derde zaterdagvoormiddag van de maand kan je er terecht tussen 10 en 12 uur. Voor 20 euro fietsgeld per kind plus 20 euro waarborg (die je terugkrijgt bij het inleveren van de fiets) kunnen gezinnen een jaar lang een kinderfiets op maat gebruiken: van een loopfietsje over een Bumbafietsje met steunwieltjes tot een stoere jongensfiets of een sierlijke meisjesfiets.

Alle kleuren en maten

In de fietsbieb wacht reeds een 60-tal kinderfietsen op een nieuwe gebruiker. Je kan ze bekijken op www.fietsbieb.be. “We hebben fietsen in alle kleuren en maten, zowel voor jongens als meisjes tot de leeftijd van 14 jaar. De geleende fiets mag je tijdens het jaar gratis omruilen voor een fiets met een andere kleur, maat of model”, vertelt voorzitter Johan Vander Beken.

“Het lenen van een fiets is een betaalbare oplossing voor ouders, want je kan niet zomaar elk jaar een nieuwe fiets kopen, zeker niet als je meerdere kinderen hebt. We willen bovendien ook meewerken om het fietsen te stimuleren want het is milieuvriendelijk, goedkoop, gezond en gewoon leuk. Onze fietsbieb staat open voor alle gezinnen uit Menen, Lauwe en Rekkem. Niet alleen ouders met kinderen, maar ook grootouders en scholen zijn welkom. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kunnen dankzij de Uitpas een fietsje ontlenen aan een sterk verminderd bedrag”, aldus Johan.

Een inzamelactie van JCI Menen-Wevelgem leverde heel wat kinderfietsen op en ook op rommelmarkten werden tal van fietsen op de kop getikt. Johan Druart uit Lauwe is één van de vrijwilligers die de fietsen tiptop in orde brengt. “Elke binnengekomen fiets demonteren we volledig. We verwijderen alle roest en zorgen voor een nieuw laagje verf. We zorgen voor perfect werkende remmen en een goede ketting… Kortom: we zetten de fietsen volledig op punt en zorgen ervoor dat ze er weer als nieuw uitzien.”

Handige Harry

Het sleutelen aan fietsen is Johan niet vreemd. “Zelf ben ik een handige Harry. Thuis heb ik altijd zelf de fietsen van het hele gezin onderhouden. Nu volg ik nog een extra cursus zodat ik bijvoorbeeld ook de versnellingen perfect kan afregelen.”

Wie thuis nog een degelijk kinderfietsje staan heeft dat niet meer gebruikt wordt, mag dat schenken aan de fietsbieb. “We kunnen er andere kinderen mee gelukkig maken. Fietsen kunnen steeds binnengebracht worden tijdens de openingsmomenten. Wie een kinderfiets schenkt aan de fietsbieb hoeft een jaar lang geen fietsgeld te betalen. Ook handige Harry’s ontvangen we met open armen”, besluit Johan.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier