Fiberklaar zet uitrol glasvezelnetwerk in Oostende op de planning

© GF
Hannes Hosten

Fiberklaar wil een deel van Oostende aansluiten op zijn open glasvezelnetwerk voor snel en stabiel internet. Het aansluitbaar gebied, voornamelijk gelegen in de Vuurtorenwijk, bevat een potentieel van 3.149 aansluitingen. Er vinden infomomenten plaats online en live.

Vlaams nutsbedrijf Fiberklaar heeft de ambitie tegen 2028 anderhalf miljoen huishoudens in Vlaanderen van een glasvezelverbinding te voorzien. Met de aanleg van zijn open netwerk mikt de netwerkbeheerder ook bewust op kleinere steden en gemeenten of de periferie van grotere steden, zoals in Oostende. Op die manier wil Fiberklaar het aantal huishoudens dat kan profiteren van een glasvezelverbinding gevoelig verhogen. In de kuststad Oostende, gaat het om 3.149 potentiële huisaansluitingen, voornamelijk geconcentreerd in de Vuurtorenwijk. Via de adrescheck op www.fiberklaar.be kunnen Oostendenaren controleren of hun woning in het aansluitbaar gebied ligt.

Volledig gratis

Als minimaal 20 procent van de inwoners in het aansluitbaar gebied zich voor 3 april registreert voor de gratis huisaansluiting, start de aannemer van Fiberklaar met de werken. De registratie verloopt via de website van Fiberklaar of tijdens de geplande huisbezoeken. Zolang de werken bezig zijn, kunnen de inwoners in het aansluitbaar gebied alsnog intekenen voor een gratis huisaansluiting. De aansluiting op het glasvezelnetwerk gebeurt via een fibercontactdoos die in de woning wordt geïnstalleerd. De aannemer bespreekt tijdens het huisbezoek met de bewoner hoe die aansluiting het beste wordt uitgevoerd. De installatie is volledig gratis en verandert niets aan de bestaande aansluitingen of lopende internetabonnementen. Bewoners hebben ook geen enkele verplichting om na de aansluiting een glasvezelabonnement af te sluiten.

Via de huisaansluiting van Fiberklaar kunnen bewoners in de toekomst kiezen of en bij welke provider zij een glasvezelabonnement willen afsluiten. Fiberklaar biedt zelf geen telecomdiensten aan via de aansluiting. Internetproviders zoals Proximus, Mobile Vikings, Multifiber, RapidXS en edpnet gebruiken het open netwerk om diensten zoals internet, digitale televisie, streaming, clouddiensten en gaming aan te bieden.

Infomomenten

Fiberklaar organiseert infomomenten om de Oostendenaren nauwer te betrekken bij de uitrol van het glasvezelnetwerk en om eventuele vragen te beantwoorden. Op de agenda staan onder andere het verloop van de geplande huisbezoeken en de aanpak van de graafwerken.Op woensdag 15 maart is er een online infomoment om 19.30 uur. Het live infomoment vindt plaats op maandag 20 maart en gaat van start om 19 uur in Zaal Vuurtoren (Thomas Van Loostraat 32). Registreren voor een infomoment kan via de stadspagina van Fiberklaar op www.fiberklaar.be/oostende. Daar vind je ook meer informatie over de glasvezeltechnologie en de aansluiting op het open glasvezelnetwerk van Fiberklaar.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.