Fiat voor uitvoering masterplan voor Sint-Pietersplas

Het toekomstige Brugse strand, met zwemzone aan de Sint-Pietersplas.
Stefan Vankerkhoven

De Brugse gemeenteraad heeft maandagavond het fiat gegeven voor de uitvoering van het masterplan voor de Sint-Pietersplas. Oppositieleden Andries Neirynck (Groen) en Geert Van Tieghem (N-VA) vroegen extra aandacht voor een goede ontsluiting van dit toekomstig natuur-, sport- en recreatiedomein.

Over tien jaar moet deze 67 hectare grote zone uitgroeien tot de Brugse Blaarmeersen, naar het Gentse voorbeeld: een stedelijke groenpool voor watersport en openluchtrecreatie, met camping, sportvelden en een zilverroute. Raadslid Geert Van Tieghem (N-VA) vindt dit geen goede naamkeuze, gezien de recente problemen in de Blaarmeersen, waar jongerenbendes amok maakten. Hij pleitte daarom ook voor sluitende veiligheidsmaatregelen, maar ook een goede ontsluiting van de Sint-Pietersplas.

Verkeerslichten

Urbansatieschepen Franky Demon (CD&V) overweegt de plaatsing van verkeerslichten langs de Oostendse Steenweg, maar wacht het overleg met buurtbewoners af. Die zullen inspraak krijgen. Hij roept ook geïnteresseerde verenigingen en ondernemers op om naar de informatievergdering op 10 november te komen. Raadslid Andries Neirynck (Groen) wil de overlast voor de buurt beperken door bezoekers aan te moedigen om met de fiets of het openbaar vervoer naar de Sint-Pietersplas te komen en het autoverkeer te ontmoedigen.

Doenja Van Belleghem (CD&V) loofde het masterplan: “Er is gezocht naar een delicaat evenwicht tussen recreatie, sport en natuur, met grote aandacht voor de ecologische en de landschappelijke kwaliteit.”

Camping

Jean-Marie De Plancke (Open VLD) is verheugd dat Brugge eindelijk weer een camping krijgt. De realisatie van het plan zal in stappen, gespreid over tien jaar, gebeuren. Aan de zuidkant van de Sint-Pietersplas voorziet de stad een publieke en bewaakte, zachtglooiende strand- en zwemzone, die misschien al volgende zomer operationeel zal zijn. Op de hoek met de Sint-Pietersmolenstraat wordt een nieuw entreepaviljoen voorzien, met douches, toiletten, kleedkamers en lockers, maar ook met vergaderlokalen voor plaatselijke verenigingen en zelfs een dans- en yogaruimte.

Ten oosten van de Blankenbergse Dijk plant het project ruimte voor niet-watergebonden sporten. Er zijn vijf multifunctionele sportvelden en een bikepark ingetekend, naast een multifunctioneel sportgebouw en een groen kampeerterrein voor tenten en kampeerauto’s.

Ten noorden van het projectgebied komt er een bufferzone met geboortebos, hondenlosloopweide en hondenzwemzone en eventueel een paintball-zone. Aangezien de parkeerplaatsen langs de Blankenbergse Dijk op termijn verdwijnen, zodat dit een groene fiets- en wandelweg wordt, vermeldt het masterplan aan de oostzijde ook een parking voor 150 auto’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier