Festival Wecandance blijft hopen: “Wat is een groot festival?”

Wecandance blijft hopen dat het kan plaatsvinden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Bart Roman, organisator van Wecandance in augustus in Zeebrugge, hoopt nog altijd dat zijn festival deze zomer mag plaatsvinden.

“Ik heb de persconferentie van onze federale premier Sophie Wilmès woensdagavond aandachtig gevolgd. Maar ik weet nu nog altijd niet met zekerheid of Wecandance onder het verbod valt”, zegt Bart Roman. “Wat is de definitie van een groot festival? Volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem is dat een massa-evenement waar veel mensen uit het buitenland op af komen. Mensen uit landen waar het coronavirus in grote mate aanwezig is en die riskeren het opnieuw in België binnen te brengen.”

“Welnu, 98 procent van de bezoekers aan Wecandance zijn Belgen, de resterende 2 procent Nederlanders en Fransen. Ik ga er tot nader order van uit dat Wecandance dus niet onder de noemer ‘massafestival’ valt. Vorige zomer lokten wij 35.000 mensen over drie dagen, met als topdag 16 à 17.000 toeschouwers op zaterdag. Mijns inziens zijn er in ons land vijf à zes massafestivals, Wecandance hoort daar niet bij. Ik hoop dat de federale regering ook dat onderscheid maakt.”

Solden

“Persoonlijk vind ik het een beetje voorbarig om nu al te beslissen wat er wel en wat er niet mag plaatsvinden tot eind augustus. Er kan nog veel veranderen. Het is trouwens een beetje tegenstrijdig: de soldenperiode mag starten op 1 augustus, dan verdringen zich duizenden kooplustigen in de straten. Dat is pas een massa-evenement! En in Brussel reizen er dagelijks 100.000 mensen ondergronds met de metro. Al die reizigers nemen dezelfde klink of knop vast. Is dat wel veilig?”

“Uiteraard is de volksgezondheid prioritair. Daar is geen discussie over. Ik ben geen viroloog of wetenschapper, ik hoop dat de nationale veiligheidsraad de juiste belissing neemt. Maar je moet een kat een kat noemen: Wecandance mikt op de leeftijdscategorie tussen 20 en 45 jaar. Dat is het deel van de bevolking dat het minst getroffen wordt door het virus. Daar moet men ook rekening mee houden.”

“Tijdens onze festivaldagen stellen wij duizend mensen tewerk in Zeebrugge, het hele jaar door bestaat het WCD-team uit vijftien medewerkers. De meesten zijn freelancers, die factureren, er zijn vijf mensen vast in dienst. Uiteraard is een eventuele annulering van het festival financieel een groot probleem. In dat geval zullen we creatieve oplossingen moeten zoeken om het voortbestaan van ons festival de komende jaren te garanderen”, aldus Bart Roman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier