Festival Kokopelli doet het gratis en legt de focus dit jaar op ‘taal’

‘Taal’ is het centrale thema op Kokopelli 2019, op 18 en 19 mei in en om ‘t Goet te Wynckele in de Peperstraat. U kunt er proeven van al dan niet muzikale optredens en bezienswaardigheden uit verschillende culturen en dat voor het eerst gratis.

De Kokopelliploeg en de bijzondere gasten van de harmonie zijn er klaar voor om iedereen letterlijk met open armen te ontvangen. © AV

Door André Vlerick

Kokopelli wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met andere culturen en laten nadenken over de eigen impact op de wereld (wereldburgerschap). “Om nog meer mensen – letterlijk en figuurlijk – te laten proeven van de rijkdom van onze wereld, is de inkom voortaan gratis“, kondigt woordvoerder Ward Saver aan.

Nog meer volk lokken, dat betekent voor de organisatie ook nog meer inzetten op sfeer en beleving voor jong en oud. Voor kinderen behelst dit onder meer leren rappen, kalligrafische hoogstandjes uit de pen toveren of verhalen in de Chinese traditie aanhoren. Op de verhalen en de poëzie die mensen met en zonder migratieachtergrond vertellen, staat geen leeftijd. Voor het speelse element liet de organisatie ook een complete woonwagen vol spelletjes aanrukken.

Hierbij wordt wereldmuziek – een constante kwaliteitsfactor over de jaren heen – natuurlijk niet vergeten. Die wordt je geserveerd op twee podia. Op het ene kan je twee dagen lang genieten van allerhande dj-sets, op het andere zijn er live optredens van onder meer Baloji – de vroegere voorman van de Luikse hiphopband Starflam – en van reggaelegende Johnny Osbourne op zaterdagavond. Op zondag krijg je tegen aperitieftijd een speciaal optreden door de lokale harmonie Sint-Cecilia samen met de Brusselse fanfares Remork & Karbaka met Marokkaanse ritmes. Als zondagse afsluiter is er het Antwerp Gipsyska Orkestra met ska en balkan.

Frisdrank uit waterleiding

Trouw aan zijn ‘roots’ tracht Kokopelli ook nog meer te mikken op het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk. Glas voor de zwaardere bieren, recupereerbare bekers, bordjes en bestek gebruiken de Gullegemnaars al enkele jaren. In samenwerking met de Gentse cvba De Leiding werd nu ook de aanvoer van de drankjes herbekeken. Zo komt alle water en frisdrank – na het toevoegen van gas en smaak – rechtstreeks uit de waterleiding.

Het lijstje activiteiten is daarmee lang niet rond. We stellen voor dat u gewoon zelf eens gaat kijken op zaterdag 18 mei vanaf 14 uur en zondag 19 mei vanaf 11 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.