Ferrydienst Zeebrugge-Hull onmiddellijk stopgezet na scheepsbrand

Het schip Pride of Bruges keert na zijn afvaart dinsdagavond in Zeebrugge naar Hull niet meer terug. P&O Ferries schakelt het vanaf vandaag in als vervanger op de lijn tussen Hull en Rotterdam waar wel nog een passagierspubliek bestaat.

© RJ

Een scheepsbrand op de route Hull-Rotterdam maakt een abrupt einde aan de gemengde dienst voor passagiers en roll-on/roll-of vracht tussen Zeebrugge en Hull. P&O Ferries laat het schip Pride of Bruges vanaf vanavond in Hull niet meer naar Zeebrugge vertrekken. In de plaats daarvan wordt het als vervangschip ingezet op de lijn naar Rotterdam. P&O Ferries deelde dit mee aan het boekingsplatform Freightlink maar gaf nog geen officiële reactie.

Op de lijn met Rotterdam bestaat, in tegenstelling tot Zeebrugge, wel nog een beperkt passagierspubliek. Tijdens de brand in de machinekamer van de Pride of Hull waren 260 passagiers aan boord. Zij bleven net als de vracht ongedeerd maar het schip moest weggesleept worden.

Vervroegde doodsteek

Scheepsspotters die de komende twee maanden in Zeebrugge nog een blik van de ferry Pride of Bruges wilden opvangen, zijn er dus aan voor de moeite. Normaal zou de Britse rederij P&O Ferries, eigendom van Dubai Ports World, de lijn tegen nieuwjaar opdoeken. De jongste jaren was het aantal passagiers teruggevallen, onder meer door de onzekerheid rond Brexit. De quarantaineverplichtingen voor reizigers gaven de doodsteek voor het toerisme.

De roro-vrachtcapaciteit is wél goed benut maar daarmee alleen is de lijn niet rendabel. P&O Ferries heeft daarnaast een containerdienst naar Hull en die blijft wel bestaan. Alle 48 bedienden in Zeebrugge, waarvan slechts vier voor de passagiersboekingen werkten, kunnen aan de slag blijven voor het vrachtverkeer.

Laatste passagiersdienst

Dinsdagavond kwam met de laatste afvaart van de Pride of Bruges dus een onverwacht sneller einde aan een traditie van 48 jaar. Sinds 1972 voer North Sea Ferries, dat in 1996 overging in P&O Ferries, met een gemengd roroschip voor vracht en passagiers tussen Zeebrugge en Hull.

De dienst werd sinds 2002 verzekerd door de zusterschepen Pride of Bruges en Pride of York. Dit was ook de laatste overgebleven passagiersdienst tussen België en Groot-Brittannië. (RJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.