Ferm start Mamadepot in Alveringse Kapelanij Verschaeve

De gemeente stelt twee lokalen in de Kapelanij Verschaeve ter beschikking. © Anne Bovyn Anne Bovyn
Redactie KW

Ferm voorziet in Alveringem de oprichting van een Mamadepot. De gemeente stelt enkele ruimtes op het gelijkvloers van de kapelanij Verschaeve ter beschikking.

“Een Mamadepot is een plek waar zorg en duurzaamheid centraal staan”, zegt Ferm-consulente Charlotte Vermeulen die het project opvolgt en begeleidt. “Verspreid over Vlaanderen hebben we er al een tiental en ze zijn allemaal een succes. Momenteel zijn we op prospectie in de landelijke gemeente Alveringem. De gemeente staat positief tegenover ons voorstel en stelt alvast twee lokalen in de Kapelanij Verschaeve ter beschikking.”

“Duurzaamheid is iets wat centraal staat in een Mamadepot. Mensen kunnen er kinderspullen als kledij, schoolgerief en speelgoed binnenbrengen. Voor grotere stukken als kinderbedjes of kinderwagens zal deze locatie te klein zijn. Een team van vrijwilligers sorteert en ordent het materiaal en stelt het vervolgens te koop aan kleine prijsjes. Een Mamadepot wil dus hergebruik stimuleren en anderen blij maken met tweedehands spullen in goede staat. Naast de winkel willen we ook een ontmoetingsplek zijn, waar mensen terecht kunnen voor pakweg een koffie. Iedereen moet er welkom zijn, maar zeker mensen die het minder breed hebben of nood hebben aan een babbel.”

Op woensdag 1 december om 20 uur houdt Ferm in samenwerking met het gemeentebestuur een infoavond op het gemeentehuis. Geïnteresseerden en vrijwilligers die eventueel interesse hebben om de handen uit de mouwen te steken en het depot open te houden, zijn van harte welkom om te luisteren en vragen te stellen.

“We zouden graag een stuurgroep oprichten van mensen die zich willen engageren”, zegt Charlotte.

Coaching

“De openingsuren zullen uiteindelijk afhangen van het aantal vrijwilligers. “Op sommige locaties is het depot wekelijks open, op andere maandelijks. We verwachten dat dit initiatief zal moeten groeien. Maar wie nog wat vrije tijd heeft en die wil besteden aan een mooi sociaal project, is hier zeker op z’n plaats. Ferm biedt de nodige ondersteuning en coaching”, aldus nog Charlotte Vermeulen. (AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.