FENIKS 2020 toont wederopbouw van de Westhoek

Redactie KW

Westtoer stelde vrijdagmorgen het project FENIKS 2020 voor. Dat vertelt het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog.

Met tentoonstellingen en publieksevenementen brengt FENIKS 2020 het verhaal van de wederopbouw van de Westhoek. Voor een breed publiek zijn tentoonstellingen gepland in het In Flanders Fields Museum, het stadhuis van Diksmuide, de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, het bezoekerscentrum Het Heuvelland in Kemmel, het Yper Museum, de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Lovie in Poperinge en het Fransmansmuseum in Koekelare. Ook de kerktorens van Veurne en Mesen zijn betrokken in het project. Toeristische routes brengen bezoekers naar Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Lo-Reninge.

Bij wijze van aftrap is er op 22 mei 2020 een eerste evenement op de Grote Markt in Diksmuide met projecties en optredens. Er is ook een groot evenement gepland in het stadscentrum van Nieuwpoort. ‘A Symphony of Trees’ van componist Piet Swerts uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie Ypriana – die in 2020 zijn honderdjarig bestaan viert – sluit op 24 en 25 oktober 2020 in de Sint-Maartenskathedraal van Ieper het project af.

FENIKS 2020 is een initiatief van provinciebedrijf Westtoer in samenwerking met vele partners. “De Provincie West-Vlaanderen kijkt tevreden terug op de herdenkingsperiode 2014-2018”, zegt gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Lahaye-Battheu. “Meermaals is ook de vraag gesteld wat zal gebeuren na de 100-jarige herdenking. FENIKS 2020 is een eerste nieuw thema om de toekomst van het herdenkingstoerisme in te vullen. De terugkeer van de bewoners en de wederopbouw van de streek na de Eerste Wereldoorlog zijn invalshoeken die bij de hedendaagse toerist kunnen inspireren voor een herhaalbezoek. Het verleden van de Westhoek verdwijnt niet na de eeuwherdenking. De Groote Oorlog zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in onze provincie.”

Het project wordt mede ondersteund door Toerisme Vlaanderen, dat 500.000 euro vrijmaakt. “Gezien de internationale reputatie die Vlaanderen heeft opgebouwd en de substantiële investeringen die er zijn gebeurd tijdens de eeuwherdenking willen we de aandacht voor het thema van de Eerste Wereldoorlog de komende jaren aanhouden”, zegt Peter Dewilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “We willen de internationale bezoeker blijvend een impactvolle beleving in de Westhoek bieden en samen met gepassioneerde streekbewoners op zoek laten gaan naar hun eigen geschiedenis en naar betekenis.”

De voorstelling van FENIKS 2020 vond niet toevallig plaats in de stadsschouwburg van Ieper. Dat werd in 1931 gebouw door wederopbouwarchitect Jules Coomans. Tijdens de voorstelling waren er ook toespraken van Philippe Viérin (achterkleinzoon van gerenommeerde wederopbouwarchitect Jozef Viérin en oprichter van NoAarchitecten), Luc Verpoest (KULeuven), Ian Alderman en Thomas Gottschlich.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier