‘Femme fatale’ breekt weer met dader kruisboogmoord en eist zware straf

Op de reconstructie toonde Jordy V. hoe hij Bjorn De Vrieze doodde met een kruisboog. © a-LK
Laurens Kindt

Er is een nieuwe wending in het onderzoek naar de moord op slagerszoon Bjorn De Vrieze (28) uit Tielt. Sarita V., de vrouw om wie het passionele drama draaide, heeft onlangs opnieuw de relatie met dader Jordy V. (25) verbroken en schreef een belastende brief. “Ik wil dat hij zoveel mogelijk straf krijgt”, schreef ze.

De moord op Bjorn De Vrieze dateert van 1 mei vorig jaar. Bij Tieltenaar Jordy V. (25) sloegen toen de stoppen finaal door nadat gebleken was dat de moeder van zijn twee kinderen al een tijdje aanpapte met Bjorn De Vrieze, slagerszoon en aanstormend politiek talent voor Open VLD in Tielt. In een blinde woede reed Jordy V. met zijn auto naar de woning van Bjorn De Vrieze in de wijk Drie Wilgen in Schuiferskapelle. Naast hem lag zijn net aangekochte en gewapende kruisboog. Toen Bjorn De Vrieze na een voormiddag werken in de slagerij van vader Hans in Tielt aan zijn woning in Schuiferskapelle aankwam, sloeg Jordy V. vrijwel meteen toe. Hij richtte zijn pijl op het hoofd van Bjorn De Vrieze en haalde genadeloos uit. Bjorn De Vrieze had geen schijn van een kans en stierf ter plaatse. Het was uiteindelijk een bewakingsagent van Securitas die zijn lichaam aantrof en de politie verwittigde.

Kaakslag

Terwijl de politie kort na de moord de straat met politielint afzette – en ook de ouders van Bjorn moesten toekijken – kwamen Sarita V. en Jordy V. ook aan. Jordy V. huilde toen krokodillentranen, maar ging al snel door de knieën en bekende dat hij het was die zijn liefdesrivaal om het leven had gebracht. Enkele weken na de moord lekte uit dat Sarita V. en Jordy V. zich verzoend hadden. Ook de advocaat van Jordy V. bevestigde dat toen. Meer zelfs: de vrouw zou Jordy V. samen met haar kinderen minstens wekelijks bezoeken in de gevangenis. Op haar Facebookprofiel verschenen opnieuw liefdevolle foto’s van Sarita V. en Jordy V. Voor de ouders van Bjorn De Vrieze was het relatieherstel tussen de ‘femme fatale’ en de moordenaar een kaakslag. De dood van Bjorn werd er alleen maar zinlozer door.

Slachtoffer Bjorn De Vrieze.
Slachtoffer Bjorn De Vrieze.© gf

Zelfmoordplan

Nu blijkt dat de relatie tussen Jordy V. en Sarita V. opnieuw verbroken is. Meer zelfs: Sarita V. schreef een brief naar de nabestaanden van Bjorn De Vrieze waarin ze zich verontschuldigt en haar houding uitlegt. Op sociale media post ze nu opnieuw liefdevolle foto’s van haarzelf met slachtoffer Bjorn De Vrieze, begeleid met emotionele teksten. “Ons leven was een soort van slagveld en we gingen ten strijd. Verleden is verleden en ik moet naar een nieuwe start, bedankt dat je er was lieverd toen ik je nodig had”, klinkt het onder meer.

We zullen wel zien wat er klopt, ze had meteen na de feiten moeten zeggen wat ze wist – Hans De Vrieze, vader slachtoffer Bjorn

De jonge vrouw beweert in de brief bovendien dat ze over heel wat bezwarende informatie beschikt. Zo zou Jordy V. antidepressiva krijgen in de gevangenis, maar zou hij geprobeerd hebben om die pillen op te sparen om ze nadien te gebruiken om uit het leven te stappen. Door een zoekactie in zijn cel zou het plan echter mislukt zijn. Daarnaast lekt Sarita V. heel wat informatie uit de gesprekken die ze maandenlang met Jordy V. in de gevangenis had. Daaruit zou eens te meer blijken dat Jordy V. wel degelijk met voorbedachtheid te werk ging en dat het dus zeker om moord en niet om doodslag gaat.

“Ik wil dat hij zo streng mogelijk gestraft wordt”, schrijft Sarita V. onder meer. Tijdens de reconstructie van de feiten beweerde Jordy V. nog dat de kruisboog per ongeluk afging. Kris Vincke, de advocaat van Jordy V., bevestigt de relatiebreuk: “Het klopt dat zij niet langer een koppel vormen. Dat mevrouw V. dit via een brief bekendgemaakt had, was mij onbekend. Ik betwijfel of dit enige invloed op het dossier zal hebben.”

Op de reconstructie werd getoond hoe de pijl van Jordy V., in het midden met zijn achterhoofd op de foto, Bjorn De Vrieze doodde.
Op de reconstructie werd getoond hoe de pijl van Jordy V., in het midden met zijn achterhoofd op de foto, Bjorn De Vrieze doodde.© a-LK

Assisen

Op de ouders van Bjorn De Vrieze maakt de brief weinig indruk. “We hebben die brief, die naar een kennis van ons gestuurd werd en ook via sociale media verspreid werd, meteen overgemaakt aan het parket”, zegt vader Hans. “Wellicht zal die dame nu eerst nog eens verhoord moeten worden om te zien wat er klopt van alles wat ze beweert. We zullen wel zien wat het geeft. Voor ons was het al meteen duidelijk dat het hier om moord gaat. Hopelijk levert dit geen extra vertraging op. Ze had beter meteen na de feiten verteld wat ze allemaal wist“, klinkt het.

Het onderzoek was – tot het opduiken van de brief – zo goed als afgerond. Ook het eindverhoor van Jordy V. bij de onderzoeksrechter was al achter de rug. Het dossier zit in de pijplijn richting assisen. De verwachting is dat de moord op Bjorn De Vrieze ten vroegste in het najaar van 2020 behandeld zal worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.