Femma Oostnieuwkerke snakt naar normale tijden: “We verlangen om onze leden terug te zien”

Dorien Commeine, Linda Ryngaert, Magda Sintubin en Paula Blomme.© (Foto JCR)
Dorien Commeine, Linda Ryngaert, Magda Sintubin en Paula Blomme.© (Foto JCR)
Redactie KW

Vrouwenvereniging Femma Oostnieuwkerke zou vorig jaar haar 95ste verjaardag vieren en tegelijkertijd ook de honderdste verjaardag van Femma nationaal in de kijker zetten. Door corona vielen de festiviteiten echter in het water. “Nu verlangen we vooral om terug onze leden terug te zien. We missen hen enorm”, aldus het bestuur.

Ruim 95 jaar geleden werd Femma Oostnieuwkerke boven de doopvont gehouden. Vooral in de jaren 70 en 80 was de vrouwenvereniging enorm populair. Op haar hoogtepunt kende Femma, dat toen nog KAV heette, zo’n 300-tal leden.

“Inmiddels zijn er heel wat verenigingen bijgekomen waardoor de keuze groot is. Vandaag de dag tellen we nog een 50-tal enthousiaste leden”, vertelt voorzitster Linda Ryngaert. Zij en de andere leden van het bestuursteam keken enorm uit naar 2020.

“Het was het jaar waarin we ons 95ste bestaansjaar zouden vieren. Tijdens een activiteit zouden we ook 100 jaar Femma nationaal extra in de kijker zetten. En toen kwam corona…”

Net zoals bij andere verenigingen was men ook bij Femma Oostnieuwkerke genoodzaakt de geplande activiteiten in 2020 te annuleren. Geen verjaardagsevenement, maar ook de kooklessen en andere bijeenkomsten werden geschrapt.

Drempelbezoekjes

Het bestuur van Femma zocht naar oplossingen om toch iets te kunnen betekenen voor de leden. Zo werd er een fotozoektocht in hartje Oostnieuwkerke uitgewerkt.

De ‘chocotoffe wandeling’ kon op veel bijval rekenen. Ook in de periode rond Pasen probeerde het bestuur de leden te verrassen. Tijdens een drempelbezoekje werden de leden getrakteerd met paaseitjes.

Deze zomer zullen we ongetwijfeld terug gaan fietsen

“We gaven hen ook een opkikkerkaartje, een hoopvolle attentie in deze lastige coronatijden”, legt Linda uit. Voorlopig staan er geen activiteiten meer gepland bij Femma. Het bestuur wacht de coronamaatregelen af. “Deze zomer zullen we ongetwijfeld terug gaan fietsen. We trekken er steeds op uit met een mooi groepje. We merken ook dat wandelen het voorbije jaar enorm aan populariteit heeft gewonnen.”

Geen groots evenement

“We durven echter niet starten met de voorbereidingen voor een groots evenement. Deze tijden zijn zo onzeker. We wachten liever af tot het moment dat alles terug mag en we terug met zijn allen kunnen aanwezig zijn op een activiteit.”

Wanneer die activiteit zal zijn, is onduidelijk. Het bestuur vindt die onduidelijkheid heel vervelend. “We missen onze leden enorm. Sommige mensen hebben we ook al lange tijd niet meer gezien. Het is niet gemakkelijk. Sommige leden geven ook aan onzeker te zijn over het hernieuwen van hun lidmaatschap. We vrezen dat de coronacrisis een impact zal hebben op het toekomstige verenigingsleven.”

Toch geeft men bij het bestuur van Femma de moed niet op. “We hopen straks terug met iedereen samen te zitten voor een gezellig feestje. We denken dat ook heel wat mensen tevreden zullen zijn terug te kunnen keren naar een leuke bijeenkomst.”

Femma, Pasar, Okra,.. Heel wat leden van Femma zijn ook lid van andere Oostnieuwkerkse verenigingen. “De voorbije jaren verloren we toch enkele leden doordat ze uiteindelijk toch voor slechts één vereniging kozen. Wij zijn zelf lid van andere plaatselijke verenigingen en vinden het leuk om elkaar ook op activiteiten van die andere verenigingen terug te zien. Bijkletsen op een activiteit van Femma of van Pasar, voor ons voelt dat als hetzelfde aan. We kijken dan ook hoopvol uit naar drukkere tijden waar ontmoeting terug mag en centraal staat.”

Bij Femma hoopt men na de coronacrisis ook nieuwe leden te mogen ontmoeten.

Mannen soms welkom

“Momenteel zijn er vooral oudere vrouwen lid van onze vereniging. We zijn echter heel blij om te zien dat er ook mannen aanwezig zijn op onze activiteiten. Zo schuiven de mannen mee aan tafel bij de feestjes, maar ook bij onze kooklessen tonen mannen zich van hun beste kant.”

“We hopen de komende jaren een jonger publiek aan te spreken met onze activiteiten. We merken dat de organisatie van onze gezinsactiviteiten echt gesmaakt wordt.” (BF)

Meer info over Femma Oostnieuwkerke vind je op de Facebookpagina van de vereniging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier