Femma Bellegem bestaat negentig jaar

Het huidig team met staand Liliane D'heedene, Caroline Parmentier, Myriam Van Dooren en Chantal Lemeire en zittend Linda Vervaeke en Ria Lefebvre. Evelyne Baert ontbreekt op de foto. © EDB
Redactie KW

Op maandag 30 november viert Femma Bellegem zijn 90ste verjaardag in oc De Wervel. Er wordt op maandagnamiddag gevierd met een koffietafel.

“Het draait bij Femma om gezellig samenzijn. Aangezien we ook de vroegere leden willen bereiken, vindt onze organisatie in de namiddag plaats”, klinkt het. Het bestuursteam voorziet zelfs een taxidienst om mensen thuis af te halen en terug te brengen. De afdelingsbegeleidster komt uit Roeselare.

Simonne Bossuyt was liefst 62 jaar lid van Femma Bellegem. De 84-jarige dame overleed woensdag. “Naast Simonne zijn er nog dames die al meer dan veertig jaar lid zijn.”

Bestuurslid Ria Lefebvre heeft er ook al een hele termijn op zitten. “Ik ging sloot me aan bij de KAV toen ik trouwde in 1984”, vertelt ze. Ze zetelde aanvankelijk al in het bestuur van jong KAV en later van KAV en Femma.

Andrea Depaepe

In 1925 ontstond de Christelijke Vrouwengilde in Bellegem. Pastoors Herman, Gits en vooral pastoor Dewitte lagen hiervan aan de basis. “KAV, dat stond voor Kristelijke Arbeidersvrouwen, ijverde voor de vorming van de Bellegemses arbeidersvrouwen, maar die vrouwen werden echter niet in staat geacht om voorzitter te worden. De pastoor was voorzitter en de secretaris was iemand van de CM.”

Pas in 1945 werd juffrouw Andrea Depaepe aangesproken om die taak op zich te nemen. “Zij bracht naast de kooklessen ook vormingsavonden waarbij de goede inrichting van de woon- en slaapkamer van de arbeiderswoning aan bod kwam. Daarnaast bracht ze ook een kalender uit met Vlaamse kunstwerken. Ook de reizen waren nieuw onder deze voorzittersvrouw. Elk jaar ging men op ‘retraite’ in een klooster.

Na 25 jaar gaf Andrea Depaepe de fakkel door aan Marcella De Smet. Er waren immers nieuwe KAV-statuten die bepaalden dat een voorzitster na acht jaar moest aftreden. Onder Marcella’s voorzitterschap werd Bellegem uitgekozen als pilootgemeente voor het POM-project, een onderwijsproject voor meisjes in samenwerking met de universiteit van Leuven. Marcella probeerde ouders te overtuigen om ook hun dochters verder te laten studeren. “KAV oordeelde toen al dat de vrouw het recht had te kiezen tussen thuis- of buitenhuisarbeid.”

(EDB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.