Felle kritiek op zwarte containers van de Brugse kerstmarkten

Niet iedereen smaakt de zwarte containers van de Brugse kerstmarkten. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“De zwarte containers zijn aan het roesten en maken water”, zei Pol Van Den Driessche dinsdagavond tijdens de Brugse gemeenteraad. Hij maakte brandhout van het nieuwe concept van de drie Brugse kerstmarkten.

“Alle initiatieven die bijdragen tot de uitstraling en versterking van onze Zeebrugse haven genieten onze steun. Maar is de toestand dan zo dramatisch dat er containers tot kerstwinkeltjes moeten worden omgetoverd en opzichtelijk moeten worden neergepoot op enkele van onze mooiste pleinen in de binnenstad?”

Met die woorden spaarde gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) zijn kritiek op de honderd zwarte containers die op de drie Brugse kerstmarkten de traditionele chalets vervangen: “Ze kosten 600.000 euro! En op de binnenwand van de plastieken dome zag je vorig weekend de condens van de menselijke ademzuchten parelen. Van ventilatie viel niks te merken in coronatijd!”

Kerststal?

“Waar is de kerststal op het Simon Stevinplein gebleven? Vermoedelijk moest ook dit symbool sneuvelen onder de woke-hysterie? Of misschien was er gewoon geen plaats meer tussen de commerciële containers? Zoals er meer dan tweeduizend jaar geleden ook al geen plaats meer was voor de ouders van Jezus”, aldus het oppositieraadslid, dat steun van Stefaan Sintobin (VB) kreeg.

Volgens toerismeschepen Philip Pierins (Vooruit) kan er niet over smaak getwist worden: “Iedereen heeft zijn mening, veel standhouders zijn erg positief. Ook de architectuur van het Concertgebouw kreeg kritiek, net als de nieuwe beurs- en congreshal. Er waren de voorbije jaren veel klachten over de traditionele kerstchalets, die in feite veredelde tuinhuisjes waren. Het Brugs Handelscentrum zal de containers zes jaar huren, zodat al het geïnvesteerde geld terugvloeit naar de stadskas.”

Condens

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wuifde de kritiek weg: “Het zijn houten containers, ze kunnen niet roesten. U liegt, u zou beter eens naar de kerstmarkt gaan kijken! Het nieuwe concept werd gekozen in overleg met Brugge Plus en het Brugs Handelscentrum. Wat de condens in de dome betreft, er zal voor tocht gezorgd worden via vier openingen door de openstaande deuren te blokkeren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.