Feestzalen Huis Van Wonterghem na Veiligheidsraad: “We overwegen zelfs juridische stappen”

Gregory Van Wonterghem, hier met zijn echtgenote en medezaakvoerder Sophie Bossuyt: "We staan samen met de mensen die bij ons iets willen organiseren, volledig in de kou." © Olaf Verhaeghe
Philippe Verhaest

Voor feestzalencomplexen zijn er geen nieuwe versoepelingen op til en blijft de maximumcapaciteit op 50 mensen, tot grote frustratie van de sector. “Dit is onbegrijpelijk”, reageert een onthutste Gregory Van Wonterghem, zaakvoerder van Huis Van Wonterghem. “We overwegen zelfs juridische stappen tegen de overheid.”

Sprakeloos. Zo volgde Gregory Van Wonterghem, de zaakvoerder van Huis Van Wonterghem uit Kuurne, de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. “Ik kan niet begrijpen dat er voor onze sector geen enkele versoepeling gepland staat. Dit getuigt van pure deloyale concurrentie. Onze feestzalen zijn tot in de puntjes uitgerust. We hebben een uitstekend verluchtingssysteem, kunnen social distancing altijd en overal garanderen en kunnen indien nodig zelfs gastenlijsten voorleggen. Op vlak van hygiëne moeten we aan de strengste normen voldoen, maar toch worden we stiefmoederlijk behandeld. Hoe is het mogelijk dat wij minderwaardig behandeld worden ten opzichte van onze collega’s, de restauranthouders?”

We hebben geen enkel perspectief. Hoe wordt onze situatie in het najaar? Daar hebben we het raden naar – Gregory Van Wonterghem

Tot nader order mogen feestzalen maximaal 50 mensen ontvangen en dat kan er bij Gregory Van Wonterghem niet in. “We verliezen rouwmaaltijden, diners van business clubs en andere feesten. Het gaat zelfs zo ver dat ik families, die hier kind aan huis zijn, naar een restaurant moet doorverwijzen omdat hun groep meer dan 50 mensen telt. En op restaurant kunnen wél meer dan 50 gasten tegelijk bediend worden. Klopt totaal niet.”

Moedeloos

Ook het feit dat de sector geen enkel perspectief krijgt, zorgt voor een pak irritatie. “Hoe wordt onze situatie in het najaar? We hebben er het raden naar. Waarom kan de federale regering geen duidelijkheid scheppen en ons een concreet toekomstbeeld geven? Voorlopig staan alle communiefeesten voor september nog op de agenda, maar welke zekerheid kunnen we onze klanten geven? Sinds vorige week mogen autocars weer op volle bezetting door het land rijden, met mensen dicht op elkaar gepakt. Maar wij, met feestzalen van duizend vierkante meter, moeten ons aan 50 mensen houden. Daar word je gewoon moedeloos van. We overwegen zelf juridische stappen tegen de overheid te ondernemen, want dit kan gewoon niet. Onze hele sector zit in een wurggreep.

We zijn verplicht om onze ongeveer 50 fulltimers op technische werkloosheid te houden. Reken daar nog eens de honderden flexi-jobbers bij en je weet dat dit een drama is – Gregory Van Wonterghem

Ondertussen is Gregory Van Wonterghem verplicht om zijn om en bij de 50 mensen die fulltime in dienst zijn, op technische werkloosheid te houden. “Reken daar nog eens de honderden flexi-jobbers bij en je weet dat dit ook voor hen een drama is. Ik leef ook mee met onze klanten. De feesten die wij organiseren, zijn emotionele gebeurtenissen, daar ga je niet licht over. Volgend jaar bestaat Huis Van Wonterghem 85 jaar, ik hoop dat we die verjaardag in andere omstandigheden mogen vieren. Financieel kunnen we deze zeer zware dobber wel overbruggen, maar we staan samen met mensen die bijvoorbeeld willen trouwen of een communiefeest of jubileum willen organiseren, volledig in de kou. Daar lig ik ‘s nachts wakker van.”

Om toch weer wat activiteiten te genereren, gaat Huis Van Wonterghem van 9 tot 13 juli mee in zee met het concept Bleu op Hoeve De Blauwpoorte in Kortrijk. “Daar zullen we de catering verzorgen. We kijken er naar uit, maar veel liever zouden we elk weekend volle bak feesten organiseren in onze eigen zalen. Nu zijn er al honderden uitgesteld…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier