Feestzaal De Lissewal hoopvol voor 2021: “Ons orderboek staat al goed vol”

© De Lissewal
Redactie KW

Dat de coronacrisis ons allemaal in de greep heeft, zal niemand ontkennen. Toch viel Jurgen Crombez, zaakvoerder van o.a. feestzaal De Lissewal en restaurant Yperley, haast van zijn stoel toen hij vorige week een viertal telefoons kreeg met de vraag of hij failliet is. “Ik ontken dat met klem. Ik zal zelfs meer zeggen: over het orderboekje voor 2021 kan ik echt niet klagen!”

Wanneer Jurgen Crombez ons opbelt, is hij duidelijk nog aangedaan van deze beweringen. “Dergelijke ongegronde insinuaties doen ontzettend pijn aan mijn ondernemershart. Met de horeca in onze stad en streek mogen we nog relatief content zijn, want er zijn regio’s waar het veel slechter aan toe gaat. Sedert de versoepelingen voor de feestzalen (je mag een feest voor 200 personen binnen organiseren waarbij de mensen neerzitten, red.) klimmen we uit een diep dal na de lockdown. Het feit dat we niets voor de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem hebben kunnen organiseren, is natuurlijk een financiële domper, maar wees gerust: daar hangt ons voortbestaan niet van af. Eind 2021 zal feestzaal De Lissewal trouwens 20 jaar bestaan en dat zou zeker niet het geval zijn als je al je eieren in een mand legt. Ik heb wel de uitbreidings- en verbouwingsplannen voor onbepaalde tijd ‘on hold’ gezet. Het spaarpotje daarvoor heeft ons deels door deze moeilijke periode geholpen, maar er blijft daar zeker nog voldoende van over om -met tijd- te doen wat we wilden. Het zal alleen iets later zijn.”

Lange winter

Nu het aantal besmettingen weer snel stijgt, vindt Jurgen – die ook voorzitter is van Horeca Ieper – het wel jammer dat er geen gelijke regels gelden voor restaurants en cafés. “Men had veel beter beide om middernacht de deuren laten sluiten. Dat is voor iedereen klaar en duidelijk. Ik besef wel dat de geldende maatregelen niet meer verstrengd kunnen worden, of het zal weer een lockdown zijn. Daar zit niemand op te wachten. Het wordt een lange winter en op restaurant gaan is één van de weinige zaken die de mensen nog kunnen en mogen doen. Hier in de feestzaal kan dat volledig coronaveilig. We kunnen hier drie verschillende groepen volledig gescheiden ontvangen zonder dat ze met elkaar in contact komen. Ze beschikken trouwens allemaal over een eigen in- en uitgang, apart sanitair en ook de circulatie kan volledig veilig door goeie signalisatie. Ook de inzet van mijn team is, nog meer dan anders, bewonderenswaardig. We hebben ook heel begripvolle klanten die we nu wel aanmoedigen om hun feest vroeger te starten. Wie om 17.30 uur met het aperitief begint, kan er ondanks het sluitingsuur toch nog een relatief lange en vooral gezellige avond van maken.”

Verantwoordelijkheidszin

Ook al zit feestzaal De Lissewal nog maar op 25 à 30 % van de normale omzet in deze periode, toch ziet Jurgen Crombez de toekomst positief in. “Wie me niet gelooft, mag altijd mijn balans komen bekijken op afspraak. Ik stel ook vast dat ons kleinschalig hotel van zeven kamers bij onze feestzaal super goed draait. De klanten voelen zich hier veiliger dan in de grote hotelketens, waar veel meer volk is. Met ons pop-up restaurant in de Yperley hebben we die moeilijke periode zeker voor een stuk kunnen overbruggen. We blijven dat trouwens zeker tot eind december openhouden en lanceren wekelijks nieuwe menusuggesties. En van de eindejaarperiode gesproken: ook de kerst- en nieuwjaarsmaaltijden gaan voorlopig door zoals gepland, weliswaar met maximum tien aan een tafel en zonder dansen, maar we maken er een echt feest van. Ik doe dan ook een oproep tot verantwoordelijkheidszin. Op die manier kunnen we de schade in Ieper binnen de perken houden, want voorlopig is er bij mijn weten nog geen horecazaak in onze stad die ermee stopt door corona”, besluit Jurgen Crombez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier