Feestweekend ‘Briek 100’ in Kanegem zet Briek Schotte in de kijker

© NS
Redactie KW

Op 7 september zou Briek Schotte exact 100 jaar geworden zijn. Er vond een officieel huldemoment plaats in het bijzijn met Briek-fans en het stadsbestuur, op het Dorpsplein van Kanegem.

Albéric of in de volksmond Briek Schotte is een gekende wielerfanaat en werd op 7 september 1919 in Kanegem geboren. Dit is nu exact één eeuw later en deze speciale verjaardag werd één weekend lang in de kijker gezet. Briek Schotte overleed in het jaar 2004.

Tijdens het feestweekend werd een tentoonstelling ‘Briek Inspireert: vroeger en nu’ in elkaar gestoken. De bezoekers konden een glimp opvangen van verschillende wielershirts, wielercartoons en unieke Briek-objecten. Deze tentoonstelling is ook toegankelijk op 15, 22 en 29 september van 14 tot 17 uur in het Oud- gemeentehuis, Kanegem Dorp. De toegang is gratis.

In de Europahal in Tielt was er een wielerbeurs te bezichtigen. Er zijn vanuit Tielt twee fietsroutes uitgestippeld. Tal van horecazaken en handelaars brengen Briek Schotte opnieuw tot leven met lekkere Briekgerechtjes en drankjes. Er vond ook een theaterwandeling en smoefeltocht plaats. Op 6 oktober vindt de halve marothon ‘Briek Schotte’ in Kanegem plaats en op 13 oktober is het de beurt aan de retrokoers ‘Guidon Titan’ Carlito.

Officieel ingehuldigd

De inhuldiging vond plaats aan het IJzeren Briek standbeeld op het Dorpsplein. Dit standbeeld is in Kanegem terug te vinden sinds april 1996. Dit monument is een standbeeld voor alle Vlaamse wielrenners, want samen maken zij van Vlaanderen een echt wielerland. De naam werd naar Briek Schotte genoemd.

Zijn unieke wielerstijl en de moeilijke omstandigheden waarin hij koerste gaven hem de bijnaam van ‘IJzeren Briek’. Er kwam een woordje uitleg over de loopbaan van de ‘IJzeren Briek’ en dit gebracht door gewezen sportjournalist Robert Janssens. Het muziekgroepje ‘Het akoestisch ei’ verzorgde de muzikale omlijsting. Het standbeeld werd mooi ingekleurd met een bloemenhulde.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier