Feestvierders genieten van later sluitingsuur na Waregem Koerse

© (Foto EC)
Redactie KW

Voor het eerst in lange tijd kregen de cafés hun vrijheid terug. Althans een klein beetje. De nacht van 31 augustus op 1 september mochten ze openblijven tot drie uur s ’nachts. Het oude uur (één uur) verviel en daar kon jong en oud op Waregem Koerse alleen maar van profiteren.

De avond begon met een gezellige drukt op de markt. Voor de cafés aan de kerk was het nog niet te druk en kon vrijwel iedereen vlot passeren. “Vanavond zal het hier wel wat anders zijn”, zegt feestvierder Bart Vindevogel. “Nu kan je hier nog vlot passeren. Hopelijk gebeuren er geen incidenten vanavond, maar krijgen we een goede sfeer na één uur.”

© (Foto EC)

Voor Bar Choque, jeugdcafé op de markt, was het toch al vroeg drummen. Enkele jongeren verzamelden zich voor de ingang om in een wachtrij te gaan staan. Wanneer het binnen vol was, moesten de mensen buiten blijven wachten. Dit was niet zo als je een blauw bandje had, want dan verkreeg toegang zonder te wachten in de lange rij. Voor dat bandje moest je wel 10 euro over hebben. “Eigenlijk is het ook niet eerlijk”, begint Jelle Benoot. “Het is zogezegd vol, maar als je een bandje hebt dan geraak je wel binnen en zij kunnen er dan wel nog bij.”

© (Foto EC)

Naarmate de avond vorderde werd de sfeer ook beter. Je voelde niet dat er nog een verplicht uur was om naar huis te gaan. Op het terras van café De Gilde zaten vrienden Matteo Deslee en Lukas Mispelaere. “Ik ben begonnen aan mijn eerste Kasteelbier Rouge”, vertelt Matteo. “Hierna bestel ik nog één en ik ga niet naar huis voor drie uur. Ik heb er ooit 12 op een avond gedronken dus ik heb er nog enkele te gaan.”

Het sluitingsuur naderde, maar het volk bleef wel nog flink aanwezig. Waar er op de markt veel caféhangers waren, was dat ook het geval aan het jeugdhuis. Daar was het achterin te doen. “Ik werkte hier tijdens de hele week van Waregem Koerse”, zegt Mattice Struyve, die achter de bar staat in het jeugdhuis. “We hebben hier tijdens de hele Koersefeesten veel volk over de vloer gehad, soms zelf tot over 200 personen. We zijn natuurlijk zeer tevreden van de opkomst en dat de klanten langer kunnen genieten in het café van hun drank.”

© (Foto EC)

Drie uur was af te lezen op de klok en het uur brak aan. Café De Gilde op de markt was al vroeger dicht. Mensen op de straten verlieten het jeugdhuis en enkele verzamelden op straat. Op de weg naar huis werd zelf een dode duif aangetroffen in de handen van een jonge dame. Dit is wat een later sluitingsuur doet met de mensen. Dode duiven oprapen en met poseren voor de lens.

© (Foto EC)

Alles verliep zo goed als normaal. Geen grote opstootjes, want de politie stond snel ter plekke indien er wat gebeurde. (EC)