Feestje voor Nieuwpoortse eeuwelinge Gusta

© IV
Redactie KW

Haar feestje vond plaats in De Zathe samen met de directie en het personeel, haar familie en enkele mensen van de plaatselijke overheid.

Op 5 juni 1914 zag Gusta Impens in Lede bij Aalst het levenslicht. De oorlog was nog maar pas uitgebroken. De Tweede Wereldoorlog liet haar haar huwelijk uitstellen. Alle wereldproblemen hinderden Gusta niet om 100 jaar te worden.

Sinds twee jaar verblijft Gusta Impens in wzc De Zathe, nadat ze na een val niet langer meer thuis bij haar dochter kon verzorgd worden. Gusta is een kranige vrouw. Tot haar 89ste bleef ze zelfstandig wonen en reed ze nog met haar wagen. Daarna ging ze bij haar dochter en kleinzoon inwonen en toen die naar Nieuwpoort kwamen wonen, verhuisde Gusta mee.

Gusta liep lagere school in Lede en behaalde er ieder jaar de eerste prijs voor schoonschrift. Toen ze twaalf was, trok ze op internaat naar Soignie bij Luik, waar ze de opleiding Schilderkunst en later ook Snit en Naad volgde.

Toen ze 26 was leerde ze Achiel Crabeel op de kermis kennen, maar bij hun volgende ontmoeting, twee weken later, vertelde hij dat hij opgeroepen was om naar de oorlog te gaan. Gusta bleef op hem wachten en na de oorlog trouwden ze. Het koppel kreeg drie kinderen.

Achiel begon samen met zijn vader en broers een taxi- en autobedrijf, terwijl Gusta zelfstandig kleermaakster werd. Omdat de zaken goed draaiden, openden haar man en zijn familie een tweede garage. Samen met haar schoonzussen deed Gusta de boekhouding.

Toch was haar grote passie de schilderkunst. Achiel hield van jagen en telkens rond Sint-Hubertus trokken ze naar Saint-Hubert, hij voor de jacht, zij om de mooie landschappen te schilderen.

Achiel stierf op 54-jarige leeftijd. Toch bleef Gusta niet bij de pakken zitten en samen met haar dochter en zoon startte ze nog een nieuwe garage op, waarvoor ook zij tien jaar lang de boekhouding deed.

Op haar 65ste hield ze dit voor bekeken en besteedde haar tijd aan schilderen en kleren maken. Zes jaar geleden kwam Gusta met haar dochter en kleinzoon Jorg in Nieuwpoort wonen. Twee jaar geleden viel ze en na een lange revalidatie is ze aan een rolwagen gekluisterd en verblijft ze in wzc De Zathe, waar ze volgens haar dochter goed verzorgd wordt en geniet van het contact met de andere bewoners.

(MV-GF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, in Het Wekelijks Nieuws Kust van vrijdag 13 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier