Feestcomité verbindt alle Waarmaardenaren door warme lichtjes

Vrijdagavond kon je niet naast alle vlammende lichtjes kijken aan de gevels van de Waarmaardse huizen. Het feestcomité ‘Waarmaarde leeft!’ lanceerde namelijk de ‘Vrijdagavond-lichtjesavond’ in het dorp om verbondenheid in de buurt te creëren.

Het feestcomité ‘Waarmaarde leeft!’ op de eerste sfeervolle Lichtjesavond aan de kerk in Waarmaarde. © Photography-nelenaert

“Het is intussen even geleden dat we elkaar nog zagen in Waarmaarde, maar we zijn onze medeburgers allerminst vergeten”, klinkt voorzitter van het feestcomité Geert Vervaeck (52). “Mensen samenbrengen is altijd het grote doel geweest van ons comité. Door de coronamaatregelen werden echter alle activiteiten geannuleerd in 2020.”

“Om de Waarmaardenaars te verbinden deelden we met de leden van het feestcomité deze week ongeveer 400 buitenkaarsen uit. Elk gezin werd gevraagd om elke vrijdagavond de kaars tussen 18 en 20 uur op een zichtbare plaats aan de straatkant te laten branden als klein ondersteunend gebaar naar elkaar toe.”

Bindingsmiddel

“Het licht is ons bindingsmiddel of onze lijm en zal de donkere avonden aangenamer maken. Er kwamen al heel wat positieve reacties op deze actie via facebook. In deze tijden zijn mensen blij dat er initiatief genomen wordt.”

“We zijn heel tevreden met de respons van de mensen”, zegt lid van het feestcomité Koen Vandekerckhove (51). “Vanavond zien we veel brandende kaarsen buiten staan en dat zorgt voor samenhorigheid. Er waren ook inwoners die een avondwandeling maakten om het geheel te aanschouwen. Misschien krijgen we volgende week nog meer kaarsen en wandelende bubbels te zien?”

Hartverwarmend

Joke Temmerman (34), ook lid van het comité, wandelde door de straten met haar drie dochters en vond het een heel leuk en hartverwarmend initiatief. “Tijdens de lockdown gingen we al regelmatig wandelen”, vertelt Joke.

“En nu maakten we er een gezellige lichtjeswandeling van met de zaklampen mee. We zagen dat bijna alle mensen de kaarsen buiten hadden geplaatst. Voor mijn kinderen was het een zoektocht naar licht. Lichtpuntjes in deze moeilijke tijden. Fleur (8), Zoë (5) en Lotte (5) vonden het leuk en gezellig. Volgende week zijn we zeker terug van de partij!”

Ook Minne Hellin (4) was van de partij met haar mama. “De Trappelstraat, waar wij wonen, stond vol met vuurtjes. Ik vond dat heel mooi en leuk om er te wandelen. Ik telde de lichtjes en ik wil zeker nog gaan wandelen.”

Spetterende jongerenfuif

“Ons feestcomité is 15 jaar geleden ontstaan toen de basisschool Sint-Jan-Berchman, die tegenover de kerk gelegen was, voorgoed haar deuren sloot”, geeft de voorzitter mee. “Met een aantal mensen van het toenmalige oudercomité hebben we het feestcomité opgericht met als doel de mensen van Waarmaarde verder te verenigen.”

“Het startte met de kerstboomverbranding in januari die na tien jaar plaats maakte voor ‘Café Waarmaarde’ in het ontmoetingscentrum in de maand maart. Onze grootste klepper blijft wel het weekend ‘Waarmaarde feest’ tijdens het tweede weekend van september waarop onze jeugd met ‘Fjiste Warminal’ zich reeds twee jaar op rij engageerde om op vrijdagavond een spetterende jongerenfuif te organiseren.”

“Alleszins willen nu zo lang mogelijk de Lichtjesavond laten fonkelen als samenzijn voor Waarmaarde”, besluit Geert Vervaeck vurig. “Meer kunnen we nu niet doen dan elkaar wat verlichten in deze donkere tijden.” (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.