Feest voor vernieuwde Sint-Niklaaskerk zes jaar na brand

foto BP
Redactie KW

Ruim zes jaar na de verwoestende brand is Westkapelle trots en verheugd om op 6 december de vernieuwde Sint-Niklaaskerk in te huldigen. Om het feest compleet te maken trakteert Unizo op een amberblond Sint-Niklaasbiertje.

Het wordt een heel bijzonder Sinterklaasfeest in Westkapelle want de gerenoveerde St.-Niklaaskerk opent op 6 december de deuren. Op 26 maart 2013 ging de kerk in de vlammen op. Ruim zes jaar later heeft Westkapelle zijn trots terug. “Voor ons was het aftellen want Westkapelle zonder zijn kerk dat was een schrijnend gemis. Een dorp moet een kerk hebben en dat heeft niets te maken met al dan niet gelovig zijn”, weet Fernand Storme.

Westkapelle zonder kerk betekende een omzetverlies van 15 procent voor de handelaars

“Westkapelle zonder kerk was een dorp zonder activiteiten. Er waren geen huwelijken, geen begrafenissen, geen eerste communie of andere vieringen…kortom onze gemeente was zijn kloppend hart kwijt. Een gemis voor alle Westkapellenaar maar in het bijzonder voor de handelaars. Westkapelle zonder kerk dat betekende een omzetverlies van zo’n 15 procent”, aldus Storme die bijzonder tevreden is over het eindresultaat.

Nieuwe klokken

“Via een speciaal in het leven geroepen werkgroep werden de inwoners op regelmatige tijdstippen op de hoogte gehouden van de plannen en de stand van de werken. (ontroerd) Het resultaat is mooi…supermooi! De 26 meter hoge torenspits met led-verlichting is een baken in het landschap. Er zijn nieuwe bronzen klokken en de brandglazen zijn prachtig. De polyvalente zaal met uitschuivende tribune komt er als geroepen want het oude zaaltje naast de school is totaal versleten”, aldus de voorzitter van Unizo die straks de Westkapellenaars op een Sint-Niklaasbiertje trakteert.

Op de foto Jurgen en Fernand Storme, Veronique Van Assel en Annelies Inghelbrecht. (foto DM)
Op de foto Jurgen en Fernand Storme, Veronique Van Assel en Annelies Inghelbrecht. (foto DM)

“Naar aanleiding van het officiële openingsweekend van de gerenoveerde St.-Niklaaskerk lanceren het gemeentebestuur en Unizo Westkapelle een uniek Westkapels Sint-Niklaasbier. Het fruitig amberblond abdijbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7 procent heeft een mout- en hoparoma. Dit ambachtelijk bier kan je verkrijgen bij de handelaars in Westkapelle. Bij elk bezoek bij een lokale handelaar krijg je op een spaarkaart een sticker. Wie 10 stickers heeft verzameld, kan zijn spaarkaart inruilen voor een flesje Sint-Nikllaasbier (33 cl). Het bier wordt eenmalig gebrouwen en is dus een echt collector’s item.

Receptie op zondag

Op vrijdagmiddag 6 december om 13 uur kunnen de kleuters en jongeren van de school van Westkapelle als allereerste een mis volgen in de vernieuwde kerk. Nadien krijgen ze samen met hun ouders een rondleiding. Om 18 uur is er de officiële opening met bisschop Lode Aerts.

Het logo van het bier. (gf)
Het logo van het bier. (gf)

De klemtoon van de feestelijkheden ligt op zondag 8 december met om 10 uur een mis. Van 11 tot 13 uur is er een receptie, aangeboden door de gemeente met medewerking van de plaatselijke slagers en bakkers. Van 13 tot 15 uur volgt een opendeurmoment waarbij de meer dan honderd verlichte kerstbomen Westkapelle in een bijzondere sfeer laten baden.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier