Feest voor archeologen: Onze-Lieve-Vrouwekerkhof in Brugge deels blootgelegd

Een deel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof werd blootgelegd bij werkzaamheden langs de Mariastraat.© Davy Coghe
Een deel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof werd blootgelegd bij werkzaamheden langs de Mariastraat.© Davy Coghe
Redactie KW

Brugge is de jongste tijd een festijn voor archeologen. Er gaat bijna geen week voorbij of er wordt in het centrum wel een of andere vondst gemeld. Zo wordt de jongste dagen nabij de Mariastraat een deel van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof blootgelegd. Dit gebeurt naar aanleiding van ingrijpende wegenwerken daar.

De vondsten blijven, hoe kan het ook anders, grotendeels beperkt tot skeletten. Hoewel de archeologen zich nog niet met zekerheid wensen uit te spreken over hun ouderdom, schatten ze dat ze dateren uit de Bourgondische periode, zeg maar 14de-15de eeuw. Ze leiden dit af van het aardewerk dat in de buurt van de skeletten werd gevonden. “Omdat op kerkhoven de grond geregeld werd omgewoeld, is verder onderzoek voor de datering noodzakelijk”, aldus een van de opgravers.

Dertien skeletten

“Tot op heden werden er dertien skeletten, zowel van mannen als vrouwen, blootgelegd. Daarnaast zijn ook kistnagels gevonden, alsook resten van eenvoudige houten kisten”, aldus burgemeester Dirk De fauw. Volgens schepen voor cultuur Nico Blontrock strekte het Onze-Lieve-Vrouwkerkhof zich uit aan zowel de zuid- als de noordkant van de kerk. Het kerkhof is duidelijk herkenbaar op de kaart van Marcus Gerards van 1562.

De opgravingen zijn nog maar een eerste fase. De stadsarcheologen kijken al uit naar de mogelijke archeologische vondsten die zullen worden ontdekt wanneer enkele meters verder een grote put van circa vijf meter diepte moet worden gegraven voor het installeren van een ondergronds pompstation. Wordt dus zeker vervolgd. (CW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.