Feest voor 104de verjaardag van Maria Devriendt, oudste inwoner van Kortrijk

© (Foto JVGK)
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Feest donderdagmiddag in wzc Ter Melle in Heule voor Maria Devriendt die er samen met haar medebewoners haar 104de verjaardag (eigenlijk vrijdag 15 oktober) mocht vieren. Ze is bovendien de oudste inwoner van Kortrijk. Maria was in topvorm en toen men muziek begon te spelen, wiegde en zwaaide ze vrolijk mee.

Vorig jaar was het minder… Door de coronapandemie moest Maria haar 103de verjaardag in beperkte kring gevierd worden. Erger nog was dat zij een goede maand later, op 27 november, haar zoon Gino Samaille, die in Moorsele woonde, verloor aan corona. Hij was haar grote toeverlaat. Maar zijn echtgenote Chantale, kleindochter Jenna en de vier achterkleinkinderen blijven Maria heel veel bezoeken en geregeld gaan ze zelfs nog samen een glaasje drinken op Heuleplaats. Dat maakt haar gelukkig.

Heule-Watermolen

Maria is vooral bekend op Heule-Watermolen. Daar heeft ze bijna 50 jaar – tot haar negentigste – als huishoudster bij dokter Claude Damman gewerkt. Toen ze 100 werd, woonde ze nog zelfstandig op haar flat in de Izegemsestraat en haar eeuwfeest werd dan ook samen met vele bekenden gevierd in het Molenheem. Maria heeft er nog volop gedanst, want dat was een van haar geliefde bezigheden.

Maria is op 15 oktober 1917 in volle Eerste Wereldoorlog geboren in Nanterre, voorstad van Parijs. Haar ouders waren er uit Staden gevlucht. Terug in België ging Maria later dienen bij dr. Ghyoot in Kortrijk en leerde er haar man Octaaf Samaille kennen. In 1939 trouwden ze in Sint-Jan (Ieper) waar haar ouders waren gaan wonen. In Ieper is Maria nog een tijd lang modiste geweest. Nadien zijn ze bij Soetens Molen in Kortrijk komen wonen en daarna in Heule-Watermolen.

Zes maanden na haar honderdste verjaardag nam ze dan haar intrek in wzc Ter Melle, waar ze sinds het overlijden maandag laatst van de 101-jarige Julma Devos, de enige honderdplusser is. Sinds het overlijden van zuster Rachel Van Nieuwenhuyse 21 november vorig jaar en die ook in Heule verbleef, is Maria nu al bijna een jaar ook de oudste inwoner van Kortrijk.

Na de hulde door schepen Stephanie Demeyer namens het stadbestuur was het tijd voor de feestmaaltijd. Eerst dronk Maria haar geliefde glaasje porto, waarna een feestmaal volgde met kalfstong in madera, champignons en kroketjes, met nadien nog koffie en taart op haar afdeling Zonneblomme.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.