Feest om honderdjarige Laura Mortier in Oostkamp

© Geert Stubbe
Redactie KW

Nu het wzc Ter Luchte weer toegankelijk is, kon het eeuwfeest van Laura in uitgesteld relais gevierd worden.

Laura Mortier werd op 9 juni 1920 in Ruddervoorde, op de Bergen geboren. Ze is de enige dochter van Maria Verkeyn en Florent Mortier, die als postbode werkte. Ze woonden toen in de Tuinbouwstraat op de Baliebrugge en ze had het voordeel dat ze tot haar vijftiende naar de vlakbij gelegen Veldschool kon gaan.

Laura was een uitstekende leerlingen en beheerste het Nederlands heel goed. Ze werd vroom en christelijk opgevoed. Na haar schoolperiode ging Laura werken bij de familie Beulens in de Torhoutsestraat in Ruddervoorde,waar ze de kunst van het kleermaken leerde. Op aanraden van enkele familieleden ging ze nadien aan de slag als dienstmeid bij de familie Naessens in Blankenberge, waar ze enkele jaren in een vaste en volle dienst bleef werken. Laura is al haar hele leven lang een alleenstaande dame, die weinig luxe en comfort nodig heeft om gelukkig te zijn. Nadat haar vader met pensioen was, verhuisde ze weer naar Ruddervoorde, waar ze het huisje naast haar ouders betrok en de zorg voor haar ouders op zich nam. Daarnaast bleef ze drie dagen in de week zorgen voor haar oude werkgeefster Mevr. Naessens.

Elke avond bidden

Laura bleef tot de leeftijd van 93 jaar in haar huis in de Kannunick Andriesstraat wonen, om dan een assistentiewoning van het WTC ter Luchte te betrekken. Toen ze nog zelfstandig woonde ging ze iedere avond in het klooster bidden om meer intredes in het klooster te bekomen en was het een vaste gewoonte om iedere avond een glaasje Godelievewijn te drinken. Drie jaar later verhuisde ze naar een kamer in de afdeling Kamille van het woonzorgcentrum. Laura geniet van haar verblijf op haar kamer maar af en toe is ze ook terug te vinden in de living van de afdeling, waar ze dan graag vertelt over de gebeurtenissen die ze in het verleden heeft meegemaakt en haar grote liefde voor katten. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier