Federatie van Distillateur gaat van start in Damme

De leden van de Federatie van Destillateur samen met burgemeester Joachim Coens en schepen Rik Strubbe. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op het Marktplein van Damme werd zondagnamiddag de Federatie van Distillateur (kortweg Fedd) opgestart. Het gaat om een vereniging van jonge en kleine destillateurs over heel Vlaanderen. “We kozen voor Damme omdat de Damse schrijver Jacob van Maerlant in 1269 voor het eerst melding maakte van de jeneverbes”, klinkt het.

Bestuursleden en sympathisanten van de nieuwe organisatie Fedd, wat staat voor Federatie van Distillateur, werden zondagnamiddag op het Marktplein ontvangen door burgemeester Joachim Coens en Schepen voor Toerisme en Feestelijkheden Rik Strubbe (beiden CD&V+). De Stad Damme is via de figuur van de Damse schrijver Jacob van Maerlant dan ook peter van deze vereniging.

“We kozen voor Damme omdat schrijver Jacob van Maerlant in 1269 voor het eerst melding maakte van de jeneverbos en zelfs een recept voor jenever neerschreef”, vertelt Olivier Vanderlinden, destilleerder en zaakvoerder van Stokerij Vanderlinden, die mee aan de wieg staat van de Fedd. “Het doel van de Federatie van distillateur, kortweg Fedd, is het samenbrengen van distillateurs die zelf alcohol vervaardigen. Distillateurs zijn tegenwoordig zeldzaam, al komen er, door de cursus gegeven in Syntra Hasselt, toch al enkele bij die dit in (bij-) of hoofdberoep willen uitoefenen. Tijdens de opstart van zo een professionele distilleerderij komen deze mensen een aantal problemen tegen waaronder het kluwen van de wetgeving , douane en accijnzen, enz…”

“Wij willen, als vzw, deze mensen ondersteunen en begeleiden bij hun opstart. We zijn er om elkaar te helpen en zo de mooie ambacht van het distilleren weer leven in te blazen. Ons netwerk bestaat uit gerenommeerde distillateurs, wijnbouwers en zelfs brouwers die telkens professioneel advies kunnen geven bijvoorbeeld op het vlak van productontwikkeling maar ook op andere vlakken hebben ze uitgebreide kennis en ervaring. Met een 16-tal leden, van bekende en mindere bekende kleine stokerijen, komen we op regelmatige basis samen om projecten vorm te geven en fungeren we als het ware als een echte denktank.”

De nieuwe federatie zal ook regelmatig deelnemen aan manifestaties en daar de producten van de aangesloten leden promoten. In Damme werden alvast contacten gelegd voor een mogelijke deelname van de Fedd aan het jaarlijkse Dams Gin festival.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier