Fedasil brengt 18 extra asielzoekers onder op site Defensie in Lombardsijde

Tijdelijke asielopvang op militaire site Lombardsijde. © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De militaire basis in Lombardsijde werd door Fedasil al eerder ingeschakeld als tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers, maar sedert vrijdag worden er nog eens 18 mensen uit Nigeria en Albanië ondergebracht.

“Sinds deze vrijdag 5 november beschikt Fedasil over een nieuw, maar tijdelijk, opvangcentrum in Lombardsijde (Nieuwpoort)”, laat de dienst communicatie van Fedasil weten. “We vangen er 18 bewoners op, afkomstig uit Nigeria en Albanië. Op de site werden eerder al 40 mensen opgevangen door Defensie die met de Red Kite-missie van augustus uit Afghanistan geëvacueerd werden. Vanaf nu staat Fedasil in voor hun opvang. De opvang van de asielzoekers gebeurt in hetzelfde park van Defensie dat reeds gebruikt werd in 2015-2016. Fedasil kan het gebouw gebruiken tot februari 2022. In het nieuwe opvangcentrum kunnen we opvang bieden aan 151 mensen.”

Verhoging van de opvangcapaciteit

Omdat Fedasil de afgelopen maanden wordt geconfronteerd met een hoge druk op het opvangnetwerk, leidt dit tot extra bezetting van de opvangcentra (de gemiddelde bezettingsgraad bedraagt 97%). Zo kan Fedasil als gevolg van het plaatsgebrek maar een beperkt aantal personen toelaten tot het aanmeldcentrum. In deze context heeft Fedasil bijkomende plaatsen nodig en dat op erg korte termijn. Fedasil wil snel centra openen – soms tijdelijk – om voldoende opvang te kunnen bieden.

Naast het opvangcentrum in Lombardsijde zijn er daarom nog openingen gepland in Glons (provincie Luik) en Geel (Antwerpen, tot eind februari 2022). Het opvangnetwerk van Fedasil telt momenteel ongeveer 28.000 opvangplaatsen, verdeeld over 79 collectieve opvangcentra en individuele woningen van het OCMW en verenigingen.

Op 8 november is er overleg met Fedasil, de schooldirectie en bestuur Nieuwpoort. “We willen geen overbelasting in onze scholen”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke van Nieuwpoort. “De OKAN-klas voor anderstalige kinderen in Nieuwpoort is volzet. Maar we willen ook niet vooruitlopen op de feiten. Alles zal worden besproken op het overleg maandag.”

Info www.fedasil.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier