Febe Strobbe geniet nog na van het verjaardagsfeest van prinses Elisabeth

Febe en haar unieke medaille. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Afgelopen vrijdag vierde prinses Elisabeth van België haar 18de verjaardag. 80 jongeren uit zowel Vlaanderen als Wallonië mochten het verjaardagsfeest van op de eerste rij meevieren. Febe Strobbe uit Menen was één van hen en geniet overduidelijk nog na van de unieke belevenis.

“Eigenlijk wist ik in september al dat ik uitgenodigd was”, klinkt het nog enthousiast, na een hectische vrijdag. “Via de school, het PTI in Kortrijk, vroeg het Koninklijk Paleis om vier namen van 18-jarigen door te sturen. Ik was één van hen en mocht gisteren/vrijdag dan ook aanwezig zijn op het Paleis.”

Toen de brief met de officiële uitnodiging in de bus viel, heerste er eerst wat ongeloof. “Toen ik een grote enveloppe in de bus kreeg, met de naam van Febe erop, dacht ik nog van ‘alle hup, hier komt de reclame al’.”

Maruschka Gantois, de mama van Febe, kon haar ogen niet geloven toen ze de brief opende. “Wanneer kinderen 18 jaar worden, worden ze overstelpt met reclame van banken en verzekeringen. Ik dacht dan ook dat dit de eerste publiciteit was in een lange, nog te komen rij. Dat de brief uit Brussel kwam, viel niet meteen op omdat de grote prior-zegel over het embleem van het Koninklijk Paleis was geplakt. Ik moest toch even slikken toen ik die statige brief in handen kreeg.”

Strikte voorschriften

Febe koos voor stadskledij, maar wel met een rebels kantje.
Febe koos voor stadskledij, maar wel met een rebels kantje.© CLL

Een bezoek aan het Paleis, dat doe je niet meteen in sportsloffen en trainingsbroek. “Er waren strikte kledijvoorschriften” gaat Febe verder. “Sneakers waren helemaal uit den boze en er werd ook verwacht dat we een deftige outfit aantrokken. Ik ben eerder van het comfy-type dus een bezoek aan de kledijwinkel was broodnodig. Ik koos voor stadskledij maar met een scherp kantje, Menenaars he!”

De kwinkslag toonde ook meteen dat er toch wel wat zenuwen waren. “We kwamen aan bij het Paleis en ik merkte dat ik, puur van de zenuwen, mijn identiteitskaart was vergeten”, gaat Febe verder. “Het begon al goed dus, ik moest aan een extra controle worden onderworpen alvorens ik naar de grote spiegelzaal mocht. Er was veel volk en vooral de politici waren talrijk van de partij. Toen de prinses begon aan haar speech viel het mij vooral op dat ze een erg mooie verschijning is. Na haar speech kwam ze prompt tussen ons zitten en je zag meteen dat dit niet naar de zin was van de mensen die zich met het protocol bezig houden. ‘Ik ben 18 jaar, net zoals jullie dus ik kom me ook gewoon bij jullie zetten’ was haar reactie. Eigenlijk is dat ook gewoon maar een doodnormaal meisje, je kon duidelijk zien dat ze met heel veel regeltjes rekening moest houden.”

Geen selfie

Na afloop van de ceremonie kregen alle jongeren nog een unieke medaille en werd er een groepsfoto genomen. “Ik heb die foto nog niet gekregen en selfies nemen met de prinses was totaal uit den boze. Daar werd streng op toegezien, ergens wel een beetje jammer want een selfie met een prinses is toch niet iets wat je alle dagen kan nemen.”

Een unieke ervaring die voor Febe alvast voor herhaling vatbaar is. “Ergens droom ik stiekem dat ze misschien een reünie gaan houden voor onze 60ste verjaardag”, lacht ze. “Maar ik vrees dat het bij deze ene keer gaat blijven.”

Een uniek aandenken aan een uniek moment.
Een uniek aandenken aan een uniek moment.© CLL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier