FC Riva Zerkegem houdt het voor bekeken na 47 jaar

Met het verdwijnen van FC ‘Riva’ Zerkegem verdwijnt een iconische voetbalvereniging uit de streek. De club werd opgericht in 1972 door Roland Decoster (68). Van de bijna 1.400 officiële wedstrijden miste de voorzitter er slechts twee… Van toewijding gesproken! “Hoewel ik drie jaar geleden al dacht aan stoppen, hebben we nog enkele mooie seizoenen gekend.”

Roland Decoster en Marleen Herpoele zeggen hun FC Zerkegem vaarwel. © Davy Coghe

In 1972 waren er behalve het provinciaal voetbal weinig mogelijkheden om te voetballen. “Aangezien mijn talent niet voldeed voor provinciale ploegen maakte ikzelf dan maar een liefhebbersvoetbalploeg”, lacht de nog altijd energieke Roland. “Mijn vader was bierhandelaar en langs deze weg schonk brouwerij Riva ons de eerste uitrustingen. Wij doopten de ploeg dan ook onder de naam Riva Zerkegem. De weide van de landbouwersfamilie Lievens in het dorp werd opgewaardeerd tot voetbalveld. Toen de ploeg en het veld er al was, kwam het café ‘de mooie molen’ rechtover het veld in 1973 vrij en heb ik voor negen jaar het café overgenomen. De naam werd café Riva.”

“Al die jaren stonden we zelf in voor alle daaraan gekoppelde onkosten. Wij harkten in de beginjaren inkomsten bijeen met verkoop van stickers, tombola’s, steunkaarten en sponsoring van de lokale handelaars. Daarbij organiseerden wij toernooitjes, kaartingen, mosselsoupers…”

Geen opvolging

“Ieder jaar brachten wij met de gespaarde centen wat verbetering aan het veld en na enkele jaren werd het terrein door iedereen geprezen. In de beginjaren speelde ikzelf mee, maar geleidelijk werd de ploeg uitgebouwd en koos ik voor de organisatie van het team. In al die jaren heb ik veel spelers zien beginnen en stoppen met voetballen. Onlangs stopte er een Zerkegemnaar met 25 jaar trouwe dienst. In al die jaren zijn er steeds mensen geweest die mij de last hielpen draagbaar maken. Mijn vrouw heeft al die jaren de was gedaan. In al die jaren heeft er geen enkele speler ooit een euro moeten betalen, hetzij voor lidgeld, kledij of andere zaken. Om die strategie verder te zetten, voelt zich uiteraard niemand geroepen.”

“Mijn vrouw heeft me 47 jaar lang gesteund en is mijn grootste toeverlaat”

Eigenlijk dacht de voorzitter drie jaar terug al aan stoppen, maar de overgang van Perkez naar het Roeselaars Liefhebbersverbond gaf een nieuwe boost. “Doordat wij de drie reeksen doorlopen hebben, speelden wij in die drie jaar tegen 39 verschillende en onbekende tegenstanders. Tweede in reeks drie, kampioen en bekerwinnaar in reeks twee en vijfde en bekerfinalist in reeks een was het resultaat. Het waren nog drie mooie jaren”, mijmert Roland.

Pedaaltrappers

“Op 68-jarige leeftijd vind ik dat de tijd is aangebroken om samen met mijn vrouw, die mij 47 jaar heeft gesteund en mijn grootste toeverlaat is, van de dingen te genieten die wij links hebben laten liggen. Wij willen vooral al de mensen die ons hebben bijgestaan alvast nogmaals bedanken, want zonder hen zou dat alles niet gekund hebben. Tevens een dankwoord aan de vele spelers die de kleuren hebben verdedigd en een dikke merci aan de plaatselijke zelfstandigen die ons gesponsord hebben. In een zwart gat zal ik zeker niet vallen, want ik fiets nog ongeveer 10.000 kilometer per jaar en heb nu de leiding van de pedaaltrappers Oudenburg overgenomen en ik ben tevens nog monitor bij de liberale vakbond. Ik zal ook mijn spelers blijven volgen, want wij zijn vrienden voor het leven.” (Patrick Anthone)


Als ultiem afscheid in schoonheid houdt FC ‘Riva’ Zerkegem op zaterdag 18 mei een afscheidstornooi met 16 ploegen van vijf tegen vijf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.