Favoriete plekje van Marc De Jonghe: Spaarbekkenparadijs

Marc De Jonghe bij een idyllisch hoekje aan het spaarbekken in de Brouckenstraat.© Luc
Marc De Jonghe bij een idyllisch hoekje aan het spaarbekken in de Brouckenstraat.© Luc
Redactie KW

Marc De Jonghe (52) uit de Kapellestraat 2B in Meulebeke draagt de natuur in zijn hart. Op verkenning door de gemeente, al wandelend of fietsend: altijd heeft hij oog voor al het moois dat de natuur te bieden heeft. Zoals het spaarbekken van de Devebeek.

“Van kinds af aan had ik een boontje voor planten, bloemen, dieren, insecten… Kortom voor alles wat leeft in de natuur”, zegt Marc, die getrouwd is met Nancy Allaert en vader is van Steven en Caroline.

Kruidenboek

“Ik las toen graag de boekjes van Readers Digest, vooral de natuurartikels trokken mijn aandacht. Toen mijn ouders me een kruidenboek cadeau deden, was het hek helemaal van de dam. Ik ging met het boek op stap, dook grasbermen en grachten in om al mijn ontdekkingen te determineren. Ik werk bij Volvo Cars in Gent, waar ik als ‘ultieme hulp in nood’ de nightshift loop in de lasafdeling. Buitenlucht is dus heel belangrijk voor me.”

“Bij de aanleg van het spaarbekken van de Devebeek langs de Brouckenstraat, in 2011, was ik onder de indruk van de enorme put die men er gegraven had. Men heeft hier een kunstmatige watervoorraad gecreëerd van maar liefst 30.000 m3. Zo’n spaarbekken biedt bescherming tegen overstromingen, voorziet de land- en tuinbouw in droge periodes van het nodige water, en schept een prachtige biotoop waar kruiden en wilde planten rustig gedijen. Die biotoop is niet enkel een paradijs voor vlinders, libellen, kevers en allerlei insecten, maar ook eenden en ganzen vinden er een habitat.”

Wandelparcours

“Wat eveneens van belang is: deze site is een waarborg tegen al te onstuimige bouwprojecten. Kortom, een spaarbekken is een ware zegen, zowel voor de natuur als voor de mens. Toen de werkzaamheden aan de 1.600 meter lange grondberm langs de Randweg – de beveiligingswerken aan de Deve- en Bonebeek – in 2013 klaar waren, bleek duidelijk welk een schitterend wandelparcours hier kan gerealiseerd worden. Hopen maar! In ieder geval zijn deze locaties mijn favoriete plekjes in Meulebeke.” (LB)