https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Fauve Desutter schrijft dichtbundel over eetstoornis: “Na vele jaren knokken ben ik nu aan de beterhand”

Fauve Desutter. (GF)
Bieke Cobbaert

Fauve Desutter (20) kampte in het verleden met een eetstoornis. “Na vele jaren werken en knokken ben ik nu aan de beterhand. Daarom kom ik nu met mijn dichtbundel ‘Peur Coeur’ naar buiten. In mijn gedichten schrijf ik mijn gevoelens van mij af.”

Fauve schreef niet alleen de gedichten, ze tekende ook de illustraties en gaf het boek zelf vorm. “Iets van mijn eigen hand leek me een goed idee. Het gaf me veel kracht en motivatie”, begint Fauve. Nog iets wat haar motiveert, zijn haar studies geneeskunde die ze binnenkort start aan de Kulak in Kortrijk.

Fauve ontwikkelde een eetstoornis in 2015. “Ik was toen 14 jaar. De oorzaak daarvan is niet in één woord samen te vatten. Het nastreven van perfectionisme, de drang naar controle, me minder voelen dan anderen, mezelf te dik voelen… Het was een combinatie van factoren. Ik begon obsessief een gezondere levensstijl na te streven en ik bleef maar doorgaan. De voorbije jaren waren een proces van vallen en opstaan.”

Mijn droom was om geneeskunde te studeren. Dat doel helpt mij nu vooruit

Vandaag is Fauve nog steeds in herstel, maar ze is nog nooit zo ver geraakt als nu. “Na vele jaren werken en knokken stel ik het nu veel beter. De voorbije jaren heb ik heel wat van mij afgeschreven in gedichten. Ik vertaalde mijn gevoelens in woorden. Mijn gedichten schreef ik in mindere periodes, maar ook in betere periodes. Ook hoe ik corona heb beleefd, komt aan bod.”

Door nu met haar dichtbundel die ze heel toepasselijk Peur Coeur, vertaald Bang Hart naar buiten te komen, hoopt Fauve om lotgenoten en anderen te inspireren. “In mijn gedichten lees je met welke twijfels en gevoelens ik heb geworsteld. Mijn leven heeft ook aan een zijden draadje gehangen, maar vandaag streef ik ernaar om mijn droom waar te maken. Ik wil laten zien dat het nog goed kan komen en dat het nooit te laat is. Ik wil anderen inspireren om ook een doel te vinden en daarvoor te gaan.”

Nooit te laat

“Weet je, ik zag mijn vrienden starten aan hun studies, hun rijbewijs halen, mijn zus studeerde af… Ik besefte op een bepaald moment dat het voor mij nog niet te laat was. Het is niet omdat ik enkele jaren verloren heb, dat ik niets meer van mijn leven kan maken. Mijn droom was om geneeskunde te studeren, dat doel nastreven helpt mij vooruit. Want je kan niet studeren als je mentaal en fysiek niet krachtig genoeg bent. Je kan je doel niet bereiken zonder ervoor te werken”, besluit Fauve met een hoopvolle boodschap.

De dichtbundel ‘Peur Coeur’ kost 19,95 euro en kan je bestellen door een mailtje te sturen naar peurcoeur@gmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.