FAS-Steunpunt en Team Joost slaan handen in elkaar

We zien Christian Libeer en Ingrid Belaen van Team Joost, Erwin Bogaert, Marie Christine Geeraert en Verena Bogaert van FAS-steunpunt. (EDB - foto EDB)
Redactie KW

Wie eens wil meelopen in het leven van iemand met FAS, kan op 9 september meelopen met de kalenderloop van 9 km in Kortrijk. Steunpunt FAS wil op deze internationale FASD awareness day mensen bewust maken dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap ‘not done’is.

FAS staat voor Foetaal Alcohol Spectrumstoornis en is hersenschade die veroorzaakt wordt door het gebruik van alcohol van de mama tijdens de zwangerschap. “FAS wordt gekenmerkt door gezichtskenmerken, gedragsstoornissen, aangetaste hersenen en organen die niet werken zoals het hoort”, legt Verena Bogaert (41) uit. Zij is de adoptiemama van een bijna 12-jarige jongen met FAS. Ze zegt dat er ook een minder zware vorm is: FASD. “FAS en FASD zijn in België veel te weinig gekend, hoewel vier procent van de bevolking het heeft, soms in een verdoken vorm.”

ongeneeslijk

Verena en haar man Yoeri Dewachter zijn de adoptieouders van een jongen met FAS. Hij werd geadopteerd uit Polen. “Hij werd geboren met een open buikje, een dubbele liesbreuk en moest een open hartoperatie ondergaan. Hij verbleef al tien maanden in het ziekenhuis na zijn geboorte. Gelukkig kon hij tot er een adoptiegezin was verblijven bij een pleegmoeder.” Toen Verena en haar man met hun zoon naar België kwamen kon hij geen enkele hap eten zonder overgeven. “Hij kon niet slikken. Dokter Oosterlynck had zich al voorbereid met de gegevens die we al doorgaven, en wist ons snel te vertellen dat hij FAS had, en dat dit nooit zou beteren. FAS is 100 procent te voorkomen maar kan niet genezen.” Bij het zoontje van Verena zijn de hersenen beschadigd. “Hij zal nooit kunnen lezen en schrijven en loopt school in het bijzonder onderwijs. Hij is extreem druk en beïnvloedbaar en zal levenslang begeleiding nodig hebben. Hij leeft in zijn eigen fantasiewereldje en kan emoties niet verwoorden of plaatsen. Hij is wel bijzonder lief en braaf en ziet enorm graag ons zoontje die we drie jaar geleden mochten verwelkomen.”

kalenderloop

Op maandag 9 september vindt om 19 uur de kalenderloop plaats. Deze start aan de skatebowl in Kortrijk. “Aangezien het FASD awareness day is, wilden we dit in het teken van FAS en FASD doen”, vertelt Verena. Het FAS steunpunt kreeg medewerking van Team Joost, een loopteam uit Lauwe. Team Joost pakt ter gelegenheid van de Warmste Week opnieuw uit met acties voor het FAS-steunpunt. Chris Libeer van Team Joost stippelde de kalenderloop uit op een symbolische manier: “We lopen 9 km over negen bruggen. Je kan ook kiezen voor een tocht van 4 km, met zeven bruggen, dat staat voor een vroeggeboorte aan 7 maanden.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier