Fans van David Vandyck houden zich keurig aan de maatregelen tijdens Paraschol in Beernem

David Vandyck, samen met zijn muzikant Jan Ceulemans. © PADI
Patrick Depypere

Nummer drie in de rij is voorbij en daarmee bedoelen wij het derde Paraschol-optreden op het evenementenplein van O.C. De Kleine Beer in Beernem. Op de affiche stond David Vandyck uit Zedelgem, die samen met muzikant Jan Ceulemans uit Westerlo een sterk akoestisch optreden gaf. En de trouwe fans ? Die waren natuurlijk trouw op post om hun idool aan te moedigen. Iedereen hield zich echter aan de Covid-maatregelen, die waren opgelegd. Geen uitbundig dansen, de bubbel niet verlaten, mooi op de stoel onder de eigen parasol blijven zitten, enz.

De organisatoren Willy en Sofie Moeyaert-Vandenbroucke van Concertevents uit Beernem hadden pech, want één week voor hun Paraschol-optredens werd het aantal bezoekers in openlucht door de Nationale Veiligheidsraad plots verminderd van 400 naar 200. Natuurlijk is dat een financiële streep door hun rekening, maar toch besloot het echtpaar de geplande optredens niet te annuleren. Daarvoor werden ze bedankt door de… zon, want inderdaad de zon was al drie dagen van de partij tijdens hun organisatie. Het is dus heel gezellig vertoeven op het evenementenplein van O.C. De Kleine Beer in Beernem, waar het lekker warm is. Hopelijk blijft het zonnetje op woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 28 augustus ook schijnen, wanneer Mama’s Jasje, Gene Thomas en Lindsay present zijn.

David zong ook nummers van Will Tura.
David zong ook nummers van Will Tura.© PADI

Wat het optreden van ‘onze’ West-Vlaming David Vandyck betreft : met veel muzikanten of slechts met één muzikant, ‘t blijft pure klasse ! Omstreeks 19.35 begon David eraan en het was op ons uurwerk net 21 uur toen hij zijn laatste bisnummer afsloot. De zanger begon met ‘Met heel mijn hart’, waarna er heel wat bekende songs volgden : ‘Beiregoe’, ‘Avond’, ‘Heel alleen’, ‘Margherita’, ‘Een vriend zien huilen’, ‘Tot je weer van me houdt’, ‘Verboden dromen’, ‘Je zien huilen kan ik niet’, ‘Linda’, ‘Liefdesvuur’, ‘Hoeveel ik van je hou’, ‘Om je heen’, ‘Wonderboy’, ‘Angelina’, Voel de beat’, ‘Comme d’habitude/Alleen gaan’ en als bisnummers ‘Wat je diep treft’ en ‘Ik leef voor jou’. David bracht een mix van eigen nummers, maar ook van liedjes die hij koestert, zoals songs van Will Tura waar hij zo’n grote bewondering voor heeft. Hij vertelde dat hij, samen met zijn ouders, pas acht jaar was en al naar optredens ging kijken van Will Tura. Hij besloot de Keizer van het Vlaamse lied die zondag jl. 80 jaar werd te eren met een medley, die vooral bestond uit liedjes die niet op zijn Tribute-album van 2015 stonden. Tijdens zijn optreden vertelde David ook dat hij op donderdag 20 augustus naar Nederland trekt om besprekingen te voeren over zijn nieuwe cd. En op zondag 6 september geeft hij twee intieme concerten voor een select gezelschap in Tinnepot in Gent. “En dat gaat zeker door”, liet David weten, terwijl hij naar de trouwe fans keek.

De organisatoren Sofie Vandenbroucke en Willy Moeyaert.
De organisatoren Sofie Vandenbroucke en Willy Moeyaert.© PADI

David heeft een grote groep trouwe fans, die inderdaad op post waren. “Het is erg, we kunnen nergens meer naartoe”, zei Marleen Dejonghe uit Ieper tegen ons. “Wat zijn we blij dat we hier in onze eigen bubbel nog eens naar de liedjes van ons idool mogen luisteren.” Wat ons opviel : David begon eraan om 19.35 uur. Hij zong zijn eerste liedje en de fans begonnen al luid mee te klappen in de handen en mee te zingen. Net zoals op een voetbalveld – waar de supporters een belangrijke rol spelen – zijn fans voor een artiest ook zo belangrijk, want die groep zorgt eveneens voor de sfeer. En zijn fans waren ook correct. Natuurlijk staan ze eveneens het liefst recht, natuurlijk lopen ze het liefst rond en leven ze zich allemaal op hun manier uit wanneer hun idool zingt, maar nu mocht dat niet en dat deden ze ook niet. De organisatie moest dus geen enkele keer ingrijpen. Respect voor al die fans, die in hun eigen bubbel genoten van de muziek van hun David Vandyck. De zanger zei vanop het podium : “Al is het zittend, maar ik voel jullie energie tot op het podium. Het is echt leuk om hier te staan. Dankjewel allemaal én vooral ook aan Willy en Sofie om ons deze kans te geven om hier op te treden.” Toen zijn optreden voorbij was, stonden een half uur later nog hevige fans te wachten op zijn komst. Komt hij voor handtekeningen of niet ? Naar we vernamen mag dat niet en toen we 45 minuten later vertrokken, was er nog geen David Vandyck te zien. De vele fans waren wellicht toch niet ontgoocheld, want ook dat is een nieuwe richtlijn in coronatijden. Maar wedden dat David nà corona zijn trouwe fans heel hartelijk zal knuffelen ? (PADI & Mervyn)

Iedereen hield zich keurig aan de Covid-maatregelen, waaronder rustig op de stoel blijven zitten.
Iedereen hield zich keurig aan de Covid-maatregelen, waaronder rustig op de stoel blijven zitten.© PADI

De volgende Paraschol-optredens vinden plaats op woensdag 12 augustus met Mama’s Jasje (uitverkocht), donderdag 13 augustus met Gene Thomas en op vrijdag 28 augustus met Lindsay. Info en tickets : 0479 31 84 55 – www.concertevents.be.

Ze zongen uitbundig mee met David Vandyck. Je bemerkt v.l.n.r. Conny Becuwe (Sint-Pieters-Brugge), Brigitte De Jaeger (Eeklo), Marleen Dejonghe (Ieper), Eva en Sam (Beernem), Baptist Ververken en Melissa Vermander (Dadizele), Linda Vercaigne (Dadizele).
Ze zongen uitbundig mee met David Vandyck. Je bemerkt v.l.n.r. Conny Becuwe (Sint-Pieters-Brugge), Brigitte De Jaeger (Eeklo), Marleen Dejonghe (Ieper), Eva en Sam (Beernem), Baptist Ververken en Melissa Vermander (Dadizele), Linda Vercaigne (Dadizele).© PADI

Fans op de eerste rij met v.l.n.r. Christine Neyens (Brugge), Liliane Dekeyser (Gistel), Carine Vandepitte (Ichtegem), Martine Vanderstede (Waarschoot), Sonja Vanpraet (Mechelen) en Ellen Van Damme (Lebbeke).
Fans op de eerste rij met v.l.n.r. Christine Neyens (Brugge), Liliane Dekeyser (Gistel), Carine Vandepitte (Ichtegem), Martine Vanderstede (Waarschoot), Sonja Vanpraet (Mechelen) en Ellen Van Damme (Lebbeke).© PADI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.