Fanny Vandenbogaerde verzamelt alles van Disney en Lord of the Rings: “Aparte verzekering”

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Hobbits, een mysterieuze ring en een grijze tovenaar die niemand laat passeren. Neen, we bevinden ons niet in de fantastische wereld van Tolkien, maar slechts in de woonkamer van Fanny Vandenbogaerde (26). De goedlachse jongedame leeft twee parallelle en toch verschillende levens: eentje in Heule en eentje in Middle Earth.

De kans bestaat dat zowat iedereen Fanny al eens tegen het lijf is gelopen. Sinds jaar en dag is ze immers aan de slag als operator in pretpark Bellewaerde, een plaats waar menig West-Vlaming al mooie zomerdagen heeft doorgebracht. “Na mijn studies begon ik bij dat andere West-Vlaamse park, Plopsaland.” De stem van Fanny is gevuld met een levensvreugde waar we spontaan jaloers op worden. “Vraag me niet waarom, maar het is een job die ik altijd al wilde doen. Werken in een pretpark leek me een waanzinnige job en de realiteit stelde niet teleur. Na een jaar in Plopsaland kwam ik terecht in Ieper en ik vertrek nog elke dag met evenveel goesting naar het werk.”

Liefde voor het vak

Het is de job van haar leven, die bij Fanny meteen ook een nieuwe passie opwekte. “Als werknemer van een pretpark krijg je een kaart waarmee je aan voordeeltarief naar andere parken kan. Kijk, er zijn mensen die deze job doen omdat ze nu eenmaal een job nodig hebben, maar anderen hebben echt een liefde voor het vak. Ik behoor tot die categorie en zo zijn er nog heel wat. Ons vind je op vrije dagen meestal in de wachtrijen van de attracties in andere parken.”

Eén specifiek pretpark zorgde voor een kantelmoment in het leven van Fanny. “Op een dag ging ik met vrienden naar Disneyland in Parijs, waar ik nog nooit eerder was geweest. Ik keerde huiswaarts met een koffer gevuld met merchandise. De attracties waren super, dat zeker, maar de volledige leefwereld die eromheen werd gecreëerd vond ik pas echt adembenemend. Het was de start van een verzameling die nu nog steeds groeit.” Films als Toy Story en The Lion King zijn natuurlijk de klassiekers, die bij Fanny thuis zelfs tot op de servetjes aanwezig zijn, maar één Disneyfilm steekt er voor haar met kop en schouders bovenuit. “Jack Skellington van de film A Nightmare Before Christmas is en blijft mijn absolute favoriet.” De print van het gelijknamige personage op haar T-shirt was eigenlijk al een duidelijke hint. “Disney is er met die film in geslaagd om het duistere, het donkere of zelfs het macabere een vriendelijk gezicht te geven. Het is onmogelijk om de film te zien en geen fan te worden. In mijn collectie heb ik enkele unieke stukken: items die ik zelfs vanuit Amerika heb moeten importeren omdat ze hier niet te verkrijgen zijn.”

Elfendorp in heule

Fanny heeft nog een collectie die haar bijzonder dierbaar is. “Vanaf de eerste minuut van de allereerste Lord of the Rings-film was ik volledig verknocht: meehuilen met de emotionele scènes, roepen bij de spannende scènes en natuurlijk, na het einde, meteen op zoek gaan naar de twee andere titels. Het begon met drie dvd’s, toen volgden de speciale edities en uiteindelijk verzamelde ik alle boeken en elke mogelijke versie die ze ooit van de film op de markt hebben gebracht.”

Wie voor het eerst de woning in de Groenestraat binnenstapt, kan er ook onmogelijk naast kijken. Een gigantische kartonnen Gandalf (de tovenaar uit de filmreeks) wacht er de bezoekers op. Bovenop een van de vitrinekasten prijkt een miniatuurdorp.

Werken in een pretpark leek me een waanzinnige job en de realiteit stelt niet teleur

“Dit is het absolute pronkstuk van mijn collectie!” Voorzichtig neemt Fanny het indrukwekkende beeld in haar armen. “Dit is een schaalmodel van Rivendell, het dorp van de elfen in Lord of the Rings. Het is gemaakt door de mensen van Weta Workshop en voor de echte liefhebbers van de films is dat een ronkende naam. Dat bedrijf heeft immers meegewerkt aan de filmdecors. Dit is dan ook een exact schaalmodel met uiterst fijne details. Alleen is alles wat ze maken steeds in beperkte oplages verkrijgbaar, dus vaak is het een kwestie van hopeloos zoeken op het internet. Toen ik afgelopen weekend tijdens Comic Con, een beurs voor liefhebbers van dergelijke zaken, dit schaalmodel zag pronken bij een stand twijfelde ik dan ook niet. Ik had nochtans gezworen om deze keer niets te kopen, maar ik kon dit absoluut niet laten liggen. En toen ik toch bezig was met geld uitgeven, kocht ik meteen ook nog vier LEGO-sets van Lord of the Rings, waardoor ook die collectie nagenoeg compleet is”, lacht Fanny.

Fanny Vandenbogaerde verzamelt alles van Disney en Lord of the Rings:
© CLL

Conventies

Beurzen als Comic Con en FACTS zijn plaatsen waar gelijkgezinden elkaar vinden. Kostuums zorgen ervoor dat bezoekers zich compleet kunnen inleven in de wereld van hun geliefde personages en Fanny vormt hierop geen uitzondering. “Op zo’n bijeenkomst probeer ik me steevast te verkleden als een personage uit Lord of the Rings. Natuurlijk is Arwen, de elfenprinses, mijn absolute favoriet. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, dus is het niet uitzonderlijk als je meerdere mensen tegen het lijf loopt als Arwen. Vaak gaat het dan om dezelfde kostuums, maar als echte fan wilde ik iets anders, iets speciaals. Er is een kostuum dat in de volledige trilogie slechts een fractie van een minuut in beeld komt: dat wilde ik hebben. Helaas ben ik niet echt creatief aangelegd en was ik niet in staat om het zelf te maken. Online vond ik gelukkig een bedrijf dat de outfit op maat voor me heeft gemaakt”, glundert Fanny. “Ergens is het ook een herkenningspunt. Als je zo op een conventie rondloopt en iemand herkent de outfit, dan weet je meteen dat je met een echte fan te maken hebt.”

Lokaal winkelen

Met al haar collecties en de constante zoektocht naar merchandise is Fanny voor heel wat webshops een graag geziene klant. Toch kiest ze er bewust voor om lokaal te winkelen. “Gelukkig is er inmiddels een filiaal van de keten ShopForGeek in de Doorniksestraat gevestigd. Ondertussen ben ik er bijna kind aan huis. Als er iets wordt geleverd dat te maken heeft met Lord of the Rings, krijg ik een berichtje van de manager. Ik dacht dat ik de grootste verzamelaar in de regio was, maar blijkbaar woont hier nog een andere liefhebber. Zo zag ik al enkele unieke stukken aan mijn neus voorbij gaan. Daarom trek ik nu nog iets frequenter richting het centrum van Kortrijk – alleen is parkeren er moeilijker dan het vinden van een hut in Midden-Aarde.”

Filmpjes met deze en

andere Kortrijkzanen op www.kw.be/dekortrijkzaan