Fangio leidt de allereerste Kentucky Fried Chicken (KFC) in België

Fangio Huysentruyt (met schaar) bij de opening van de vestiging van Kentucky Fried Chicken (KFC) in Brussel. © gf
Johan Sabbe

In Brussel werd zopas de allereerste Belgische vestiging van Kentucky Fried Chicken geopend, de Amerikaanse fastfoodketen die typische kipproducten verkoopt. En wie mag daar zijn professionele ei leggen? De uit Torhout afkomstige Fangio Huysentruyt. De 36-jarige man, die ooit sous-chef was in restaurant De Bietemolen, is er de general manager. Of eenvoudiger gezegd: hij leidt er de zaak.

Fangio woont sinds 2011 met zijn vriendin Valerie van Weyenberg (37), zijn zoontje Charles (5) en zijn dochtertje Léonie (2) in het Oost-Vlaamse Lebbeke. Voorheen heeft hij jaren in Torhout gewoond, waar zijn moeder Kristien Moenaert en zijn stiefvader Martin Huysman hun thuis in de Bruggestraat hebben. Fangio’s papa is in 2005 overleden en was Lichterveldenaar van afkomst. Fangio heeft ook nog heel wat andere familie in Torhout wonen.

Ook Starbucks geleid

“Ik heb destijds gestudeerd aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge”, doet de gewezen Torhoutenaar zijn verhaal. “Ik volgde er de richting Hotel. Daarna heb ik me nog twee jaar verder gekwalificeerd tot slager-spekslager en ook een specialisatiejaar traiteur-fijnkostbereider gevolgd. Uiteindelijk ben ik in restaurant De Bietemolen op de grens van Torhout met Lichtervelde terechtgekomen. Bij chef-eigenaar Patrick Vanneste, bij wie ik eerder al stage had gelopen. Ik heb er bijna zeven jaar gewerkt en klom op tot de rechterhand van Patrick. Maar aangezien mijn vriendin uit Lebbeke afkomstig is, ben ik in 2011 naar ginder verhuisd. Ik heb toen gewerkt in een keurslagerij in Dendermonde, waar ik drie jaar verantwoordelijk was voor de kant-en-klaar-bereidingen. Ook het leiden van de grote cateringevenementen behoorde tot mijn takenpakket.”

“Uiteindelijk ben ik in dienst getreden van Autogrill, de wereldwijde marktleider in het aanbieden van food & beverage-diensten voor reizigers in luchthavens, treinstations, langs autosnelwegen en noem maar op. Ik mocht starten als shift supervisor in hun Starbucks-vestiging op de Korenmarkt in Gent. Daar heb ik een jaar alle barista- en koffiekneepjes geleerd, waarna ik mocht doorgroeien tot assistent store manager in de Starbucks in Gent Sint-Pieters. Ik klom er na een halfjaar op tot store manager van die zaak.”

De eerste Belgische KFC-vestiging bevindt zich in Brussel-Noord. Met Fangio Huysentruyt als storemanager.
De eerste Belgische KFC-vestiging bevindt zich in Brussel-Noord. Met Fangio Huysentruyt als storemanager.© foto Autogrill

Rijen wachtenden

Plots kreeg Fangio de kans om het hoofd te worden van wat de eerste Kentucky Fried Chicken in België zou worden. “Begin dit jaar ben ik daarvoor aan mijn opleiding begonnen bij KFC in de Nederlandse stad Sittard en vervolgens aan de rand van Parijs. Begin juni is KFC Brussel Noord opengegaan met een groot event in aanwezigheid van Steven Deman, de CEO van Autogrill België. Ik ben als general manager verantwoordelijk voor alles wat in en rond het restaurant gebeurt. Ik moet het volledige beheer doen. Sinds de opening blijft het heel druk met nog elke dag lange rijen wachtenden voor de deur. Er zijn een 90-tal mensen vast in dienst, van koks tot schoonmakers. Niet te onderschatten. Het moeilijkste is het hoofd koel houden.”

“Bij KFC staat kip centraal. De zaak is alom bekend om zijn buckets, emmertjes gevuld met kip om te delen met je vrienden. Je vindt bij ons enkel kakelverse kipproducten, bereid volgens de originele recepten van oprichter Colonel Harland Sanders, de man op het KFC-embleem.”

“Vroeger deed ik veel aan horseball, maar daar vind ik nog nauwelijks de tijd voor. We haalden met ons team nochtans internationaal niveau. In Torhout kom ik maar af en toe meer, maar het blijft voor altijd mijn thuisstad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier