Fanfare Sint-Cecilia maakt zich op voor driedaagse Lierefeesten: “Er zit nog altijd muziek in”

De Koninklijke fanfare Sint-Cecilia maakt zich op voor de Lierefeesten. Van links naar rechts bemerk je voorzitter John Lannoo, Yves Vande Wiele en ondervoorzitter André Dewaele. © DRD
Redactie KW

De Koninklijke fanfare Sint-Cecilia heeft met de Lierefeesten een loodzwaar weekend voor de boeg. “Onze muziekmaatschappij stelt het opperbest”, stelt voorzitter John Lannoo. “Het is positief voor de toekomst dat er geregeld nieuwe gezichten bijkomen. Bijna een eeuw na de start zit er meer dan ooit muziek in de fanfare…”

John Lannoo (49), die samen met zijn vrouw Petra Carlier een bedrijf runt dat instaat voor de fabricatie en productie van serviceverpakkingen (voornamelijk broodzakken en vleespapier), is sinds 2015 voorzitter van de fanfare. Hij volgde toen Frans Vanden Broucke op, die vele jaren de fanfare onder zijn hoede had en in 2019 overleed.

“Het is hard werken om zo’n vereniging draaiende te houden,” start John zijn verhaal. “Ik prijs me gelukkig dat ik over een gedreven bestuursploeg beschik. Met ondervoorzitter en duivel-doet-al André Dewaele, secretaris Dries Devlaminck, penningmeester Carly Carrette en nog een rist dynamische bestuursleden, ben ik alvast prima omringd. Een vereniging staat of valt met een goed functionerend bestuur, waarin iedereen zoveel mogelijk aan hetzelfde zeel trekt. Dat is bij ons het geval. Het moet vooral plezant blijven. Zeker als de werkkracht enkel van vrijwilligers komt.”

Oubolligheid weg

“Op muzikaal vlak zijn we heel stabiel. In het 98-jarig bestaan van de fanfare zijn we nog maar aan de vierde dirigent toe. Na René Vandekerckhove volgden José Vandeplassche, Frank Commeene en Wouter Deprez. We hebben de jongste jaren flink gewerkt aan de uitstraling van de fanfare. Het oubollige imago van het ‘Muziekske Dust’ hebben we helemaal herwerkt. Die aanpak heeft ons geen windeieren gelegd, want de jongste jaren vervoegden nieuwe gezichten de fanfare. Maar er mag gerust nog wat jeugdig volk bij komen. Er is een dalende tendens bij de blazers en het slagwerk.”

“Het moet vooral plezant blijven. Zeker als de werkkracht enkel van vrijwilligers komt” – John Lannoo, voorzitter

“De mooiste realisatie is en blijft ons eigen lokaal De Liere, dat we voor een stuk delen met Move-d, het vroegere Appollon. We werken heel goed samen. Sport en cultuur, hand in hand… Een eigen lokaal hebben is één zaak. Het in stand houden is minstens even belangrijk. De Liere heeft in de loop der jaren al enkele facelifts ondergaan. We blijven investeren in het onderhoud van ons gebouw. Dat kost uiteraard handenvol geld. Onze bar is altijd open na de wekelijkse zaterdagavondrepetitie. De Lierefeesten zijn de jaarlijkse klassieker op de activiteitenkalender en doen een stevige duit in het zakje… We waarderen ook ten zeerste de inspanningen van Pro Musica, het vriendencollectief dat de fanfare de nodige financiële armslag geeft door sponsoring en ook logistiek paraat staat tijdens optredens van de fanfare.”

Quiz, humor, kaarting

De Lierefeesten, die plaatsvinden in De Liere op de Vichtesteenweg, starten op vrijdag 22 oktober om 20 uur met de Lierequiz. Met veertig ploegen is die activiteit volzet. De winnaars ontvangen een waardebon van Bistro Poirot.

Op zaterdag 23 oktober is het vanaf 20 uur lachen geblazen tijdens de ‘Liere Comedy Goes International’. MC Yves Vande Wiele praat de twee gasten op zijn eigen ludieke manier aan elkaar. Eerst is er een optreden van Mohsin Abbas, een Oostendenaar met Pakistaanse roots die deelnam aan Humo’s Comedy Cup en aardig naam begint te maken. Daarna is het aan Bas Birker, een Nederlands-Belgische stand-upcomedian die al scoorde met zijn shows ‘Op weg’, ‘Sowieso’, ‘Je moeder’ en ‘404040’. Kaarten kosten 15 euro in voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij Bistro Poirot, Deerlijkse Bandencentrale, Bakkerij Frank & Regine, lierecomedy@gmail.com of 0496 40 66 38.

Op zondag 24 oktober kan er vanaf 9.30 uur een boompje gekaart worden. Na het aperitief is er ’s middags barbecue à volonté. Kaarten (volwassenen 18 euro, kinderen tot 12 jaar 12 euro) bij het bestuur of op 056 71 09 23. (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.