Fanclub ‘De Suzy’s verkeren in een feestroes na Europese titel voor Alec Segaert: “Nu al uitkijken naar het WK”

Lendelede Leeft is de slogan van de gemeente en dat bewijzen de fans van Alec Segaert ook na de Europese titel. Ze bouwden een feestje in café De Kluisberg. © Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Woensdagavond werd er stevig gefeest in Lendelede. Alec Segaert pakte eerder op de dag de Europese titel bij de juniores in het Italiaanse Trento en dat was voor zijn fans reden om uit het dak te gaan. “We kijken al uit naar het WK in eigen land.”

Het was een overrompeling in de Heulsestraat. Terwijl dochter Sofie, die het café overgenomen heeft, op het EK in Italië vertoefde, hadden pa Rudy Bruneel en ma Martine café De Kluisberg snel geopend. “Het is normaal onze sluitingsdag. Maar voor deze topprestatie van Alec maken we met plezier een uitzondering.”

We gaan straks ook supporteren voor pa Frank in Oostenrijk – Rudy Bruneel

Rudy Bruneel ademt koers en met hem heel wat Lendeledenaars. “We zijn inderdaad een koersgemeente. Toen de Groeningespurter hier nog lokaal hadden, waren er tot 22 koersen op een jaar. We hebben het een tijdje moeten doen zonder een echt toptalent in Lendelede, maar nu hebben we er weer eentje beet. Voor Alec heb ik hier in het café wat steunkaarten verkocht. Aan vijf euro, met als tegenprestatie dat iedere keer dat hij wint, het eerste pintje er eentje op mijn kosten is. Voor wie zo’n steunkaart heeft en de dag zelf hé. Dus konden we ook niet anders dan openen. Een dure bedoening voor mij? Wel nee. De mensen drinken er meer dan eentje natuurlijk. Je moet soms een visselke gooien om een snoek te vangen”, orakelt Rudy.

Voetjes op de grond

Marcel Lagae (91) aanhoort het relaas van Rudy. Zelf is Marcel de oudste fan van Alec Segaert. Als stamvader van de Lagaetjes kent hij het reilen en zeilen in Lendelede en vertelt hij en passant dat zijn zoon (professor) Wim Lagae recent ook nog meedeed aan Lendelede Koers. De microbe voor het wielrennen kreeg hij dankzij Rony Vanmarcke – “nog altijd een goede vriend” – te pakken. “Hij heeft een fantastische koers gereden”, weet Marcel over Alec. Maar hij weet vooral de jongen zelf te appreciëren. “Een joviale kerel met de voetjes op de grond uit een sportieve familie.”

Cian Uijtdebroeks (zilver) flankeert hier Europees tijdritkampioen Alec Segaert. (foto Belga)
Cian Uijtdebroeks (zilver) flankeert hier Europees tijdritkampioen Alec Segaert. (foto Belga) © ANN BRAECKMAN BELGA

Rudy doet voor ons ook nog eens uit de doeken hoe Alec het EK kon winnen van dat andere Belgische toptalent Cian Uijtdebroeks die hem op het BK nog had verslagen. “Alec had een betere tijdritfiets te pakken gekregen. Die woog 2 kg minder. Maar dat gaat ook spelen in het hoofd. Beter materiaal en de mentale boost die je krijgt, dat maakt al gauw enkele seconden verschil.” En straks trekken Rudy en Martine ook naar Oostenrijk. “We willen er eens enkele weken uit zijn. Maar we gaan daar eerst supporteren voor Alecs vader Frank die er deelneemt aan de Ironman in Klagenfurt.”

Hawaïhemdjes

Alec Segaert heeft ondertussen ook een heuse fanclub. De Suzy’s noemen ze zichzelf. “Vernoemd naar Sofie ‘Suzy’ Bruneel, de bazin hier in het café. Op wedstrijden kun je ons herkennen aan ons petje of aan het hawaïhemdje dat we altijd dragen. Op de koersen kennen ze ons al, er zijn zelfs al andere fans die spontaan zo’n hemdje gaan dragen”, zegt woordvoerder Lowie Scheldeman. De Suzy’s zijn een groep Lendeleedse vrienden, een 15-tal eenheden sterk, die van meet af aan zijn gaan supporteren voor Alec. “We trachten zoveel mogelijk wedstrijden bij te wonen. Vorig jaar waren we ook op het EK. Op iedere koers is er wel een delegatie aanwezig. Op het EK dit jaar was dit wat moeilijker, maar op het WK straks in eigen land zijn we zeker van de partij. De tijdrit in Brugge en de wegrit in Leuven, daar stomen we ons al voor klaar. Als Alec de beste Europese renners kan verslaan, waarom kan hij dan geen wereldkampioen worden? We zullen ons alvast laten horen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.