Fan van Herbert Verhaeghe (uit Kuurne): “Ik had schrik dat hij mijn West-Vlaams niet ging verstaan”

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het podium staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

Deze week bracht onze reporter een bezoek aan het echtpaar Günter en Yvette Hermanns-Degraeve uit Wingene. Günter zag in 1949 het levenslicht in Köln (Keulen). In 1970 leerde hij er Yvette (°1953) kennen. Eén week later reisde Günter al naar Wingene om de ouders van Yvette te leren kennen. Haar ouders hielden café Mimosa in Wingene open.

Ik verloor hier niet enkel mijn hart aan de mooie Yvette, maar ook aan het Vlaamse lied

Op 19 februari 1972 stapten Günter en Yvette in het huwelijksbootje. Ze kregen één zoon Niko en één kleindochter Chadia. “Toen ik in contact kwam met Wingene, leerde ik niet enkel veel lieve mensen kennen, maar ook mooie liedjes. Ik verloor dus hier niet enkel mijn hart aan de mooie Yvette, maar ook aan het Vlaamse lied. In het begin begreep ik het accent niet, maar uiteindelijk heb ik dat allemaal overwonnen”, lacht Günter, die vroeger werkte als taxi-chauffeur in Keulen. In ons land werkte hij van 1972 tot 2009 – het jaar van zijn pensioen – als chauffeur op de internationale transport. Vroeger hield hij van darts en snooker, nu van fotografie.

Fan van Herbert Verhaeghe (uit Kuurne):

Günter en Yvette zijn fan van Herbert Verhaeghe. “Herbert Verhaeghe veranderde ons leven compleet”, aldus Günter. “Mijn vrouw en ik kenden hem wel als de vriendelijke presentator van Ment TV, maar sinds we hem beter leerden kennen, hebben we nog meer bewondering voor deze presentator en artiest. We hoorden allebei graag zijn liedjes Manuela danst, Yo te Amo.. maar we gingen echter maar weinig uit. Geen cafés meer, geen darts en snooker meer. Tot we in mei 2014 een bezoek brachten aan Radio Molenland op de Poelberg in Tielt, waar ze een openbare uitzending deden. We genoten van zijn optreden.”

https://www.youtube.com/watch?v=N6g34sH4A94

“Nadien wilde ik met hem praten, maar ik had schrik dat hij mijn West-Vlaams niet ging verstaan. Ik wist toen zelfs nog niet dat Herbert in Kuurne woont. Ik sprak hem aan in het Duits en Herbert antwoordde in perfect Duits. Hij vertelde dat hij genoot van uitstappen in het Zwarte Woud (Scharzwald). Ik dacht dat ik ook met een Duitser te maken had (lacht). Zijn Duits is immers ook perfect in de Duitse liedjes die hij brengt, waaronder Last Die Traume Nie Verfliegen met Marjan Berger, zijn Duitse medley Ganz In Weiss… Kortom, die eerste ontmoeting verliep heel positief.”

Fan van Herbert Verhaeghe (uit Kuurne):

“Ook zijn naaste kern met Mathieu De Blauwe uit Rumbeke en Stef Verschaeve uit Sijsele was van de partij. We kwamen pas thuis of ik stuurde al via Facebook een vriendschapsverzoek naar Herbert Verhaeghe. Toen kwam ik pas veel te weten, waaronder ook dat hij één week later al terug bij Radio Molenland in Wingene was. Yvette en ik trokken er weer naartoe en Herbert riep mij zelfs de studio binnen voor een interview om te vertellen over mijn herkomst in Duitsland. Nadien kwam hij spontaan bij ons en andere fans zitten voor een praatje.”

Fan van Herbert Verhaeghe (uit Kuurne):

“Vanaf toen veranderde ons leven. Eén week later waren mijn vrouw en ik te gast in de Aviflora in Ingelmunster, waar Herbert ook op het podium stond en nog dezelfde week trokken we naar Den Artiest in Veldegem. Nu doen we vaak drie optredens in één week, zowel in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en zelfs in De Kaasboerin in Limburg. We zijn er ook bij wanneer er opnames van Ment TV zijn en we waren present op de fanreis in april. Samen met Herbert en twee volle autobussen trokken we voor één dag naar De Efteling in Nederland.”

Fan van Herbert Verhaeghe (uit Kuurne):

“Door Herbert leerden we ook fans kennen uit alle hoeken van Vlaanderen. Onze vriendenkring is verruimd met kameraadschappen uit Antwerpen, Turnhout, Wetteren, Zottegem, Aalst, Dendermonde, Bredene, enz.. Op zaterdag 28 november zijn we te gast op het concert van Herbert in Salons Mantovani in Oudenaarde. Hoeveel optredens we al deden ? Och, ik denk dat we nu al voor dit jaar aan bijna 60 optredens zitten en het jaar is nog niet voorbij!”

Fan van Herbert Verhaeghe (uit Kuurne):

“Ooit vertelde Herbert dat wanneer hij in Duitsland met vakantie is, hij graag een Krombacher pils drinkt”, vertelt Günter. “Zodoende brengen mijn vrouw en ik als we naar Keulen gaan regelmatig een karton Krombacher mee en dat geven we dan als verrassing op één van zijn optredens.”

https://www.youtube.com/watch?v=BMqjwBJd76U

“Op 19 februari jl. waren mijn echtgenote en ik 43 jaar getrouwd. Die dag trad Herbert op in de Floreal in Blankenberge. Yvette en ik zullen dat optreden niet snel vergeten, want Herbert riep ons op het podium en hij zong Geboren voor elkaar. Mijn vrouw en ik mochten dansen op het podium. We krijgen er nog kippenvel van als we aan dat moment denken.”

(PADI)