Familiehulp start avondzorg in Menen en Wevelgem

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vanaf 4 februari biedt Familiehulp avondzorg aan in Menen en Wevelgem. In vijf regio’s, waaronder Menen-Wevelgem en Brugge loopt het experiment om mensen met een zorgbehoefte ook na 16 uur te ondersteunen.

Het is op vraag van de cliënten zelf dat familiehulp start met het initiatief om tussen 16 en 20 uur zorgbehoevenden te ondersteunen. Voordien kon dat enkel tot 16 uur. Daarna werden niet verplegende taken, zoals toiletbezoek maar ook bijvoorbeeld het neerlaten van de rolluiken in sommige gevallen, gedaan door verplegend personeel van andere organisaties die wel na 16 uur werken.

“Voor veel mensen is de vooravond een belangrijk onderdeel van hun dag“, zegt Frans Verhegge, regiodirecteur bij Familiehulp. “In gezinnen met kinderen wordt huiswerk gemaakt, gekookt en kleine kinderen in bed gestopt. Oudere mensen willen eten of hun avondtoilet voorbereiden. En daar hebben zij ondersteuning bij nodig. Mensen verlangen dat ze op verschillende tijdstippen geholpen worden. Avondzorg sluit zo aan op de toenemende vraag naar meer flexibiliteit binnen de zorgverlening. “

Unieke samenwerking

Uniek aan dit aanbod is dat familiehulp avondzorg aanbiedt samen met twee andere organisaties: Solidariteit voor het gezin en Thuishulp van Bond Moyson. “Het is werkelijk een mooie vorm van samenwerking”, aldus Frans Verhegge. “We starten met een ronde, over de gemeentegrenzen van Wevelgem en Menen heen. Een ronde kan je zien als een groep van zes zorgverstrekkers die maximaal een half uur bij een cliënt blijven. Elk van deze drie organisaties voelde de nood om aan die toenemende vraag te voldoen. Om te vermijden dat we niet allemaal een bijkomende dienst opzetten die misschien niet rendabel zou blijken te zijn, besloten we om samen te werken.”

Er wordt gestart met een enkele ronde avondzorg die door Familiehulp zal ingevuld worden. Ook aan cliënten van Solidariteit voor het gezin en Thuishulp van Bond Moyson. Die personen en gezinnen blijven echter wel zorg krijgen van hun vertrouwde zorgverstrekker tussen 8 en 16 uur.

“We krijgen alvast positieve reacties op dit initiatief dat start op 4 februari. Reeds heel wat geïnteresseerden hebben contact opgenomen. Wanneer we zien dat de vraag naar avondzorg stijgt, kunnen we ook meerdere rondes in die gemeenten organiseren. De bedoeling zou dan ook zijn om ons werkgebied uit te breiden. In eerste instantie naar Wervik toe”, besluit Frans Verhegge.

(SL)

Wie interesse heeft in avondzorg van Familiehulp kan terecht op www.familiehulp.be, ieper@familiehulp.be of 057 20 21 78.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier