Op een boogscheut van het strand verrees langs de Koninklijke Baan in Koksijde-Bad het 'Pension de Famille Sumatra'. Meer dan 20 jaar werd het uitgebaat als pension, met één toilet in het hele gebouw en, zoals toen gebruikelijk, zonder stromend water. Na de oorlog stond het gebouw een aantal jaren leeg, en in 1967 begon de eerste bladzijde van het familieverhaal van André en Jenny. "Er kwamen heel wat onderhandelingen bij te pas, we stonden voor de keuze tussen een aantal leegstaande panden, maar ons zesde zintuig zei ons dat we in dit pand misschien wel geschiedenis zouden schrijven" zegt het koppel.
...

Op een boogscheut van het strand verrees langs de Koninklijke Baan in Koksijde-Bad het 'Pension de Famille Sumatra'. Meer dan 20 jaar werd het uitgebaat als pension, met één toilet in het hele gebouw en, zoals toen gebruikelijk, zonder stromend water. Na de oorlog stond het gebouw een aantal jaren leeg, en in 1967 begon de eerste bladzijde van het familieverhaal van André en Jenny. "Er kwamen heel wat onderhandelingen bij te pas, we stonden voor de keuze tussen een aantal leegstaande panden, maar ons zesde zintuig zei ons dat we in dit pand misschien wel geschiedenis zouden schrijven" zegt het koppel. In 1969 was de kogel door de kerk. Ze gaven hun zaak de naam Soll Cress, de rijzende zon of 'Sol Crescendo'. Met de ervaring die Jenny had opgedaan in het varkensslachthuis van haar ouders en de kennis van André als expert-boekhouder, begon het stel aan een boeiend avontuur om hun zaak op de kaart te zetten als een hotel-restaurant met een uitstekende reputatie. "We probeerden altijd een beetje haantje de voorste te zijn en hielden we altijd de vinger aan de pols, ook als het ging over nieuwe wetgevingen of aanpassingen. We zijn blij dat onze dochters Hannelore en Sofie mee in het familieverhaal zijn gestapt. En misschien wordt onze kleindochter Lyza, die nu in de Hotelschool Ter Duinen een opleiding volgt, de volgende generatie", klinkt het."We moeten altijd vernieuwend uit de hoek komen, maar onze roots moeten we blijven koesteren" is de unanieme mening van de familie Vandamme. "Daarom wilden we ons 50-jarige bestaan vieren op een speciale manier. We schreven ons in voor het project 'Logies van de Toekomst' waarmee we in de verf wilden zetten dat ouderwetse charme en de sfeer van vroeger, perfect samengaan met modern comfort. Ons restaurant 'Roots' onderging een metamorfose: we kozen voor warme, hedendaagse kleuren en een modern interieur, waar de 'family wall' met een collage van nostalgische foto's de blikvanger is. Van onze klassieke, lekkere keuken wijkt onze chef niet af. Hannelore brengt haar gerechten zonder veel franjes op het bord: traditionele bereidingen met goede ingrediënten en streekproducten. Onze klanten waarderen het dat wij nog altijd de côte à l'os of de hazenrug aan tafel versnijden."Het hele feestjaar presenteert de familie een 'dankjewel'-menu aan een sympathieke prijs. Gasten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de wedstrijd ''iedereen Westvlaams' en in één West-Vlaamse zin te formuleren wat Soll Cress voor hen zo speciaal maakt. Elke maand verschijnen de uitspraken op de social mediawebsite. De drie inzendingen met de meeste stemmen winnen een waardebon voor restaurant Roots. Inzendingen kunnen trouwens ook per mail gestuurd worden via hotel@sollcress.be, maar zijn alleen geldig met het logo Gif Mo Chette van www.iedereenwestvlaams.be 1972 - 1978 Het restaurant met uitstekende keuken wint aan bekendheid. Om tegemoet te komen aan de wensen van de bezoekers richten André en Jenny de verdiepingen in met hotelkamers Er is alsmaar meer vraag om familiefeesten te organiseren. In overleg met de kinderen breidt het stel Soll Cress uit met een banketzaal. 1989 - 1993Tevreden hotelgasten zorgen voor mond-tot-mondreclame... Om aan de groeiende belangstelling en de normen van de meest kritische hotelgast te voldoen, wordt er een moderne hotelvleugel 'Anjy' (André-Jenny) aangebouwd. Klanten in de watten leggen, blijft de ultieme bekommernis van de familie Vandamme. Daarom wordt in 1993 de derde verdieping ingericht met vier kamers met panoramisch uitzicht. 1995 - 1999Trouwe klanten kiezen steevast voor Soll Cress als vakantiebestemming en brengen hun kinderen en kleinkinderen mee. Om aan de eisen van de nieuwe kieskeurige generatie te voldoen wordt een volledig nieuwe vleugel 'Acacia' bijgebouwd met acht luxekamers met salon en balkon. Voor extra verwennerij staat het Aquafitocenter met binnenzwembad en diverse kuurmogelijkheden garant. 2000 - 2005Om zakelijke klanten optimaal te kunnen ontvangen, wordt een multimediazaal 'Popov' ingericht met alle faciliteiten en een kijkwijnkelder 'Célestine'. De zeven Anjy-kamers worden omgedoopt tot fijne 'dwergenkamers' met uniek comfort en uitzicht. En er wordt een 'sherry'-suite met bubbelbad aan het aanbod toegevoegd. Met de invoering van de euro worden de kassa's gemoderniseerd met hotelprogramma. Ook het buitenuitzicht wordt aangepakt. De gevel krijgt een terracottakleurtje, de villaatjes in de tuin worden mee opgenomen in het hotelproject en opgeknapt als familiekamers.2013 - 2017Het familieteam investeert in kwaliteit, duurzaam toerisme en gastvrijheid. Ze behalen het Q-label van Westtoer en het 'Green Key Ecolabel'. 'Chef Lolo' wordt opgenomen als Lekkere Westen Chef. Overal in het hotel is er gratis Wifi, er zijn langere bedden voor de grootste gasten, speciale familiekamers voor NSG-gezinnen (nieuw samengestelde gezinnen), het binnenzwembad wordt gerenoveerd, er komen nieuwe badkamers met inloopdouche, extra comfort voor mindermobiele gasten en een Broadcast met nieuwe tv's.