Familie van overleden Laurent Vandewalle: “Onze pa was een gepassioneerde apotheker die zalfde”

Deze familiefoto werd genomen in april vorig jaar, toen Laurent en Marie vierden dat ze samen 200 jaar waren. (foto EDB)
Redactie KW

Op woensdag 1 juli is Laurent Vandewalle overleden in Kortrijk. Hij was sinds april de oudste West-Vlaamse man. De gewezen Wevelgemse apotheker heeft net zijn 104de verjaardag niet gehaald.

Op 13 juli zou Laurent Vandewalle 104 jaar geworden zijn. “We hadden er zo op gehoopt maar het heeft niet mogen zijn. Het gebrek aan bezoek en aan menselijk contact tijdens de lockdown heeft hem gebroken. Hij hield nog weken vol tot hij zijn kinderen nog eens kon zien”, zegt zijn familie.

Laurent Vandewalle werd op 13 juli 1916 geboren in Heestert. Hij was de oudste in een gezin van vijf kinderen. Hij studeerde in Leuven voor apotheker, opende tijdens WO II een apotheek in Marke en verhuisde in 1944 naar Wevelgem waar hij een apotheek overnam. “Zijn apotheek was zijn levenswerk en zijn hobby.”

Laurent was de echtgenoot van Mi-Jo Vandermeersch (99). Toen zijn echtgenote vorig jaar in april 98 jaar werd, was Laurent nog 102. Het koppel was dus samen 200 jaar oud en dat werd toen gevierd in woon-zorgcentrum Carolus waar ze verbleven. Hij is de vader van Kristin, Filip (met Ingrid Stoops), Mieke (met Luc Verstraete) en Bea (met Pierre Maricq). Er zijn 8 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen.

Vader op zoon

Toen Laurent met pensioen ging, nam zijn zoon Filip de apotheek over. Intussen is ook Filip met pensioen en werd de zaak in de Roeselarestraat verkocht.

Laurent was één van de stichters van de AVK, wat staat voor ApothekersVerbond Kortrijk. Hij was ook lid van ‘De Volkstuinen’, want bezig zijn in zijn moestuin en met zijn fruitbomen was een hobby van Laurent. In de zomer genoot Laurent met zijn vrouw van reizen. Het koppel genoot van de vele bezoeken die ze van hun familie kregen. De familie koestert vele herinneringen aan fantastische kerstavonden, de zoektocht naar paaseitjes met de familie en vele geslaagde familiefeesten.

De hele familie koestert in haar verdriet een hele grote dankbaarheid. “Papa was een echte familieman en gaf ons levenslessen mee die we nooit zullen vergeten. Hij was gekend als een wijze, discrete, rustige man, een prachtige huisvader en een gewaardeerd en geliefd persoon voor velen. Hij heeft nooit over iemand kwaad gesproken maar zalfde in de plaats. Het paste goed bij zijn job: hij was een apotheker die zalfde!”

Toen Laurent met pensioen ging, verhuisden ze naar de Bieststraat in Wevelgem waar ze 17 jaar woonden. Daarna trokken ze voor 25 jaar naar de Vanackerestraat in het centrum van Wevelgem. Sinds januari 2018 verbleven ze samen in woon-zorgcentrum Sint-Carolus in Kortrijk. Laurent was nog altijd helder van geest. Hij volgde het nieuws en wist over alles mee te spreken. Hij had een enorm goed geheugen. “Iedere avond oefende hij met mama de namen van alle familieleden.”

Op 1 juli is Laurent Vandewalle overleden. De uitvaartplechtigheid vond maandag in besloten kring plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier