Familie van gepeste Tyvano doet verhaal met een missie: “Vechtersbazen moeten stoppen”

Tyvano zit er was mistroostig bij. Zittend herken je zijn zus Stefanie Louchaert en haar zoon Tyziano Thuillier, achteraan broer Miguel Vanheerswynghels, Tyvano en Sebastien Thuillier, de man van zus Stefanie. (foto JCR)
Redactie KW

Tyvano (14) herstelt – vooral ook mentaal – van het pak slaag dat hij vorige week in de Roeselaarse stationsbuurt kreeg. “De dader is van school gestuurd, maar ook Tyvano wil niet meer terug naar Sint-Idesbald”, klinkt het bij de familie.

Vorige week woensdag werd de 14-jarige Tyvano, door een klasgenoot dan nog, hard aangepakt. De vechtersbaas maakte hem eerst zijn gsm afhandig, dwong hem mee in een steegje en daar kreeg Tyvano nog een pak slaag. De vrienden van de dader van Tsjetsjeense afkomst, die duidelijk gevechtstechnieken onder de knie heeft, filmde het ongelijke gevecht en achteraf pochten ze op sociale media met hun verwerpelijke daden. “Die gasten moeten gestraft worden en dit moet gewoon stoppen. Tyvano kreeg al een paar keer kerels van die bende achter zich. Maar hij is ook niet het enige slachtoffer. En er is een constante in hun aanpak: ze opereren in groep en en pakken zwakkeren aan. Tyvano is licht autistisch en beseft niet wat er allemaal gebeurde. Maar er doken al filmpjes op van diezelfde jonge kerels die een oude man sloegen. En ze zien het als een vorm van bekroning om hun vechtpartijen viraal te laten gaan. En dan omcirkelen ze trots hoeveel hun filmpje bekeken is”, doet broer Miguel Vanheerswynghels (25), met Tyvano aan zijn zijde, het verhaal. “En je ziet dan meteen dat er een heleboel felicitaties komen uit de Tsjetsjeens gemeenschap, van Brussel tot Antwerpen.”

“Tyvano wil naar een andere school, hij durft niet meer naar Roeselare”

In de gemeenteraad van afgelopen maandag wees burgemeester Kris Declercq ook nog eens op de verantwoordelijkheid van de school.

Zus Stefanie: “Ondertussen hebben ze die gast van school gestuurd. Maar wellicht enkel omdat het voorval alle media haalde. Er mocht wel vroeger ingegrepen worden. Tyvano volgde samen met die gast houtbewerking. In die les heeft hij ooit nog een zaag naar het hoofd van Tyvano gegooid. Nog heel wat schoolgenoten in Sint-Idesbald zijn blij dat ze eindelijk van die kerel verlost zullen zijn.”

Moeilijk slaap vatten

Tyvano is momenteel herstellende. “Ik slaap moeilijk en hou er nog een pijnlijke hand aan over. Ik durf ook niet meer naar Roeselare.” Ondertussen gaat de familie ook op zoek naar een andere school. Maar die zoektocht is niet makkelijk, omdat het type onderwijs dat Tyvano geniet, niet overal gegeven wordt. “Straks is het krokusvakantie, maar Tyvano gaat dus niet meer terug. Hij verblijft ook niet bij zijn ouders, die wonen in Izegem. Op een gegeven moment gelukkig was er niemand thuis kregen we het bericht dat de Tsjetsjenen met acht man voor onze deur in Izegem stonden. Wij hebben dus Tyvano hier bij ons in Houthulst in huis genomen. De dader is van school gestuurd, maar rond het Roeselaarse station loopt het nog vol met vechtersbazen. Toen ik school liep, krioelde het daar van de gabbers, nu zijn het boelzoekers die er de plak zwaaien”, aldus zus Stefanie (31).

Zwaaien met pistool

Haar man Sebastien Thuillier heeft er ook de buik van vol. “Wij hebben ons verhaal in de pers gedaan om dit aan de kaak te stellen. Weet je dat we opgebeld werden door die gasten. Ze bedreigen ons, sturen ons filmpjes waarop ze met een Glock (type pistool, red.) zwaaien en sturen ons boodschappen waarin ze doodleuk vertellen dat ze ons kapot zullen maken. Kan dit zomaar ongestraft? Hij loopt nog rond. Samen met zijn bende. Zijn gsm is hij kwijt, maar op sociale media belooft hij een cadeau voor iemand die zijn filmpjes wil online zetten en delen. De gasten hebben totaal geen schuldinzicht. Het wordt dringend tijd dat hij van straat gehaald wordt, want er bestaan tientallen filmpjes over zijn vechtpartijen.”

De dader is van Wevelgem afkomstig en zou niet enkel Roeselare onveilig maken. “Wij zijn geen racisten, maar het kan toch niet dat die gasten hier zomaar hun gangetje kunnen gaan. Wij hebben klacht ingediend bij de politie, maar verder vernamen wij daar nog niet veel over. De dader is natuurlijk minderjarig. Misschien is het een idee voor de Roeselaarse politie dat ze patrouilleren voor en na schooltijd aan het Roeselaarse station. Want van de politie zijn ze bang. Maar het is hoog tijd dat ze ook eens effectief gestraft worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier