Familie van betreurde Kevin Braekevelt: “Passie voor Eerste Wereldoorlog werd hem fataal”

Kevin Braekevelt stond bekend als een optimistische levensgenieter en harde werker. © GF
Philippe Verhaest

Gepassioneerd als hij was door alles wat met de Eerste Wereldoorlog te maken had, wilde Kevin Braekevelt de binnenkant van een obus – waarvan hij veronderstelde dat die onschadelijk was – bestuderen. “Helaas ontplofte het springtuig”, reageert de familie. “Zijn grote passie werd hem fataal.”

“Het is enorm zwaar”, klinkt het bij de familie. “Kevin had nog zoveel plannen, stond met de glimlach in het leven. Nu zijn we hem kwijt.”

Vrijdag 25 mei gebeurde het ondenkbare in de werkplaats van Grondwerken Braekevelt, te vinden in de Marialoopsteenweg in Tielt. Kevin (38) was die middag, samen met twee werknemers, een lading kasseien aan het sorteren om die voor een nieuw project te gebruiken. “Die was een jaar geleden al gekocht in het Ieperse en lag al die tijd in onze opslagplaats in Meulebeke gestockeerd. Tussen de kasseien trof Kevin een obus aan. Het ontstekingsmechanisme was al verdwenen en ook de kop van de bom was weg. Begin dit jaar werkte Kevin een vijftal maanden samen met archeologen in de Westhoek en trof hij er met de regelmaat van de klok obussen aan. Elke keer opnieuw had hij de ontmijningsdienst Dovo verwittigd en keek hij vol interesse toe hoe zij aan het werk gingen. De Eerste Wereldoorlog was dankzij die samenwerking ondertussen tot zijn grote passie uitgegroeid. Hij kon er maar niet genoeg van krijgen.”

“Zijn kinderen kwamen altijd op de eerste plaats. Kevin was een echte familieman, met het hart op de juiste plek”

Kevin nam de obus mee naar de werkplaats van het grondwerkbedrijf. “Ze was toch onschadelijk, meende hij. Hij heeft de volledige checklist overlopen, maar jammer genoeg maakte hij een vreselijke inschattingsfout. We weten niet met welk gereedschap hij de obus probeerde te openen, maar die ruim honderd jaar oude bom is wel onder zijn ogen ontploft.”

Geen schijn van kans

De klap was fataal. “Kevin was op slag dood. Hij maakte geen schijn van kans. Hij heeft niet moeten afzien, maar dat is maar een schrale troost voor al wie Kevin graag ziet. Gelukkig was er niemand anders meer in de buurt.”

Kevin, die een opleiding als houtbewerker had gevolgd, werkte al twintig jaar bij het grondwerkbedrijf van zijn vader Wim (60). Ondertussen zijn er al een achttal mensen aan de slag. “Op termijn zou hij de zaak ook overnemen, samen met zijn schoonbroer. Die piste is nu van de baan. Het bedrijf blijft uiteraard voortwerken, maar de plannen voor de toekomst moeten we grondig herbekijken.”

Hechte familie

Kevin was een echte familieman. “Zijn kinderen kwamen altijd en overal op de eerste plaats. Mauro (10) en Zita (7) waren zijn grote helden. Zij zijn hun liefhebbende vader kwijt. Dat doet pijn.” Ook voor vader Wim, mama Mia Volckaert (56) en zijn zussen Fien (29) en Ine (26) en hun echtgenoten is de dood van Kevin bijna niet te dragen. “Hij was ons maatje, een echte topkerel. Onze hele familie is erg hecht. We horen en zien elkaar letterlijk elke dag. Maar vanaf nu zal er altijd een stoel leeg blijven. Terwijl dat niet zo hoefde te zijn. Niets zal vanaf nu nog hetzelfde zijn.”

Het ondenkbare gebeurde in de werkplaats van Grondwerken Braekevelt, te vinden in de Marialoopsteenweg in Tielt.
Het ondenkbare gebeurde in de werkplaats van Grondwerken Braekevelt, te vinden in de Marialoopsteenweg in Tielt.© Foto Nele

Binnen het familiebedrijf stond Kevin ook bekend als een keiharde werker. “Hij trok altijd mee aan de kar, niks was hem te veel voor Grondwerken Braekevelt. Maar naast zijn beroep kon hij ook tijd maken voor de mooie dingen des levens. In het voorjaar van 2016 trok Kevin voor vier weken op rondreis door Afrika en sindsdien stond hij iets anders in het leven. Vroeger stond zijn job voorop, maar nu kon hij ook echt genieten van het leven. Samen gezellig iets eten, bijvoorbeeld. En recent is Kevin met zijn kinderen nog naar Canada getrokken om er vrienden te bezoeken die hij in Afrika had leren kennen.”

“Wanneer Kevin ergens aankwam, wist je dat het leuk zou worden. Een ambiancemaker buiten categorie. Iemand vol passie en met een eigen mening. Hij amuseerde zich ook rot wanneer hij iemand een plaagstoot kon geven. Zo zat hij in elkaar: iemand met het hart op de juiste plaats.”

Goeie voetballer

Jarenlang was Kevin ook terug te vinden op het voetbalveld. “Hij was een niet onverdienstelijk voetballer. Hij speelde onder andere bij KFC Wakken, SC Oostrozebeke, KSC Wielsbeke en uiteraard bij KFC Meulebeke. De laatste jaren trapte hij nog af en toe tegen een bal bij de studaxploeg van Meulebeke.”

De betreurde Kevin Braekevelt.
De betreurde Kevin Braekevelt.© GF

Nu blijven vrienden en familie verweesd achter. “We zullen Kevin in de meest alledaagse dingen missen. Hij was er altijd voor iedereen, wist de zaken vaak goed te relativeren… En zijn droge humor was legendarisch. We zullen Kevin nooit ofte nimmer vergeten. Hij zit voor altijd in ons hart. Maar het blijft bijzonder spijtig dat we hem op deze manier moeten afgeven…”

Er wordt op zaterdag 2 juni om 10 uur afscheid genomen van Kevin Braekevelt in zaal De Aster in de Tieltstraat 49 in Meulebeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier