Familie Troch moet dit jaar apart vieren: “De meest trieste kerst in 40 jaar”

Wie langs de Oudekapellesteenweg in Alveringem het gehucht Zevekote passeert, zal al gemerkt hebben dat op de huisnummers 3 en 4 echte kerstliefhebbers wonen. Beide gevels baden immers in de kerstverlichting. In de woningen is de kerstsfeer nog veel prominenter aanwezig. “Kerst is voor ons heilig”, zegt mama Marianne. “Voor het eerst in 40 jaar zullen we niet samen vieren. En dat deed al traantjes vloeien.”

Het huis van Yves en Marianne Troch, hier met dochters Sabine en Gaby en kleindochter Kyana, is zowel binnen als buiten een groot kerstdecor. “Alles opzetten is hier een echte familiehappening.”©Anne Bovyn Anne Bovyn
Het huis van Yves en Marianne Troch, hier met dochters Sabine en Gaby en kleindochter Kyana, is zowel binnen als buiten een groot kerstdecor. “Alles opzetten is hier een echte familiehappening.”©Anne Bovyn Anne Bovyn

In de Oudekapellesteenweg 3 wonen Yves en Marianne Troch. In het huis ernaast, op nummer 4, woont dochter Sabine. Tweelingzus Gaby woont met haar gezin in Beauvoorde en dan is er nog broer Cédric die met zijn gezin in Leisele woont. Iedereen woont op korte afstand van elkaar. Een hechtere clan dan de familie Troch is haast niet te vinden.

“Mijn man is een geboren Rijselnaar, ikzelf ben afkomstig van Doornik”, vertelt mama Marianne. “En we wonen rond deze tijd juist 20 jaar in Alveringem. Het klopt dat wij een hele hechte familie zijn. We zien mekaar quasi iedere dag en dan nog bellen we naar elkaar. Heeft een van ons een probleem, dan heeft iedereen een probleem. Is een iemand ziek, dan is iedereen ziek. Zo gaat dat bij ons.”

Heel veel lichtjes

“Toen de kinderen nog klein waren, was het huis altijd uitgebreid versierd. Maar toen we in Alveringem zijn komen wonen, zijn we het grootser beginnen zien. We hebben de basis nieuw gekocht en ieder jaar kopen we dingen bij. Vele kleine spulletjes.”

“En zo staan en hangen er bij ons in huis ondertussen honderden stukken: kerstbomen groot en klein, héél veel lichtjes en slingers, kaarsen, kaartjes, figuurtjes, bewegende, sprekende en zingende kerstmannen, … Onze woonkamer, keuken, veranda, carport, zelfs de kamers van de meisjes en de badkamer staan vol. In de kerstboom hangen nieuwe ballen maar ook ballen van 20 jaar oud. En ik hou van kleur.

“De dag dat de kerstboom wordt opgezet, is een familiedag waar we weken naar uitkijken”

Toen de kinderen nog klein waren, kwam het initiatief om het huis te versieren vooral van Marianne, horen we. Maar de laatste 15 jaar is het een echte familiehappening geworden.

“De dag dat de kerstboom wordt opgezet, is een familiedag waar we weken naar uitkijken”, vertelt Sabine. “Mijn zus zorgt dat ze vrij is en ik durf er zelfs een dag verlof voor te nemen. Alle gewone decoratie gaat naar de zolder om plaats te maken voor de vele kerstspullen De kerstboom opzetten en alle lichtjes ophangen, is een dag werk. Alle decoratie uitstallen een halve dag. De buitenverlichting ophangen, is nog eens meerdere dagen werk. Maar het resultaat mag er zijn. Het is iets waarmee buren, kennissen en zelfs de huisdokter meeleven. En als alles af is, komt Germaine, onze 93-jarige overbuurvrouw steevast even naar buiten om het resultaat te bewonderen en mee te genieten.”

Kerstdag is dan ook een jaarlijks hoogtepunt ten huize Troch. Kinderen, schoonkinderen en kleinkinderen komen dan naar het ouderlijke huis om uitgebreid te tafelen. Er liggen dan wel 50 pakjes onder de kerstboom, allemaal kleine hebbedingetjes. Wat telt, is gezellig samenzijn.

Traantje gelaten

“We weten allemaal dat samenzijn met de hele familie dit jaar geen optie is”, vertelt Gaby. “Het moment dat mama, Sabine en ikzelf dat beseften, hebben we allemaal een traantje gelaten. Kerstdag apart moeten vieren, is voor ons eigenlijk ondenkbaar. We houden ons aan de regels, maar willen rond Kerstmis toch allemaal even onze ouders zien, zij het kort, op afstand en in de bubbel van onze gezinnen. Cédric gaat op kerstavond even langs, Sabine op kerstdag met een aperitiefje en ikzelf breng in de namiddag een dessertje. We zullen het wel overleven zeker? Maar voor ons wordt dit de triestigste kerstdag in 40 jaar tijd.” (Anne Bovyn)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.