Familie Strubbe uit Oudenburg start week vroeger met verkoop kerstbomen

Al 19 jaar verkopen Fabian Strubbe en Carole Gerber kerstbomen die ze rechtstreeks uit de Ardennen invoeren. © LI
Redactie KW

Al 19 jaar verkopen Fabian Strubbe en Carole Gerber kerstbomen die ze rechtstreeks uit de Ardennen invoeren. Maar dit jaar starten ze daar een weekje vroeger mee dan anders. Daar zit de coronacrisis voor iets tussen.

Al 19 jaar verkopen Fabian Strubbe en Carole Gerber tijdens de lente- en zomermaanden ijs in Vresse en omgeving, een pittorske streek in de Ardennen. In hun thuisstad Oudenburg startten ze ongeveer gelijktijdig met het invoeren van kerstbomen uit de Ardennen die ze vanaf ongeveer eind november verkopen aan hun woning in de Goedeboterstraat 11. En daar is dit jaar veel vroeger vraag naar dan andere jaren. “Dat is te wijten aan corona, want mensen willen het in deze donkere periode en met de lockdown gezellig maken voor hun gezin”, weet het koppel.

Getwijfeld

“Nochtans hebben we deze zomer getwijfeld. Of we wel kerstbomen zouden verkopen, gezien de rare tijden waarin we al sedert maart leven. Maar toen we al in augustus telefoontjes en berichten kregen van klanten met de vraag of we toch wel kerstbomen gingen hebben, beslisten we om het toch te doen. En dat was een goede beslissing, vermits de verkoop nu veel vroeger dan andere jaren op gang komt”, vertelt Carole Gerber.

“We wilden het wel heel veilig doen. Zo maakten we een circuit waarbij de klanten rechts in onze tuin komen en die links weer verlaten. Alles, ook betalen, gebeurt buiten”, voegt Carole er nog aan toe.

Met pot en al

“De bomen worden in het jaar gekweekt in pot op een groot veld in Vresse. Het gaat dus niet om het kappen van sparren in de bossen daar. Eens volgroeid halen we ze met pot en al van het land en verkopen we de meeste zo. Eens in huis behandel je de boom zoals een kamerplant: geregeld wat water geven. Zo blijft de kerstboom weken mooi en verliest hij geen naalden.”

“De soorten die wij verkopen, zijn trouwens naaldvast: Epécia, Fraséri, Normann, Koreana en Nobilis, een geurboom. We hebben ze in verschillende groottes: van een kleine meter tot 3,5 meter. Wat die hele grote exemplaren betreft, weten we niet of die zullen verkocht geraken. Veel handelszaken komen die al 15 jaar bij ons halen, maar met de lockdown…”

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier